Напредък по проекта за разработването на „Ада тепе“: Строителството на базата – до 2015-та, после 9 г. златодобив

Напредък има по проекта за разработване на златното находище “Ада тепе” край Крумовград, въпреки че забавянето на разрешителните процедури се очаква да отложи строителните работи с няколко месеца и те да приключат през 2015 г. Това се казва в годишния отчет на канадската компания Dundee Precious Metals (DPM).

Проектът край Крумовград се управлява от дъщерното дружество на DPM – “Болкан минерал енд майнинг”.

Както вече писахме, през януари 2013 г. се проведе заседание на петчленка на Върховния административен съд по казуса със златодобива, а окончателното решение се очаква до края на март. В началото на миналата година съдът потвърди и концесията на дружеството и през април беше подписан 30-годишен концесионен договор с правителството. Приключили са вече и археологическите разкопки на обекта, които трябва да се проведат преди започване на строителните работи. До средата на годината трябва да бъде издадено разрешение от Министерството на културата.

Проектът предвижда находището да се разработва в продължение на 9 години при средно годишно производство на 850 хил. тона руда. Инвестицията се оценява на 153.5 млн. долара, включително 13.5 млн. долара за закриване и рекултивация, и се очаква да се изплати за 3.3 години. Изграждането на съоръженията ще отнеме около две години и се предвижда да приключи през 2015 г.

hard admin

*

Top