НАП разкри над 2 милиона лева допълнителни задължения

2 400 000 лв. допълнителни задължения разкриха ревизорите на ТД на НАП – Кърджали от началото на годината до 31 август. Те са вследствие на приключили 83 ревизии. Най-голям е делът на задълженията по Закона за ДДС – 1 467 000 лв. Установените задължения на лицата от рисковите браншове са в размер на 821 000 лв., съобщиха от пресцентъра на дирекцията.

48 от ревизиите са на физически лица по различните данъчни и осигурителни закони. Става въпрос както за работодатели, така и за земеделски производители, за които е установено, че оборотът им надхвърля 50 000 лв. за последните 12 м. и не са пристъпили към регистрация по ЗДДС. Само за последните 3 седмици има влезли в сила 2 акта, а по още 3 се работи и те ще бъдат факт до края на месеца. До края на август са приключили общо 6 ревизии на физически лица, наложени от разминавания между обявени доходи и придобитото имущество. В един от случаите става въпрос за укриване на данъци в размер на 134 000 лв. след извършена експертна оценка на имот в региона. Друга ревизия на кърджалиец е установила разминаване в размер на 84 000 лв. Семейство от региона пък е „спестило" 22 000 лв. от данъци установи проверка на ревизорите от приходната администрация. В ход са още 4 ревизии на физически лица, които ще приключат до края на тази година.

34 000 лв. са внесени в бюджета след наложени санкции при оперативни проверки. 179 наказателни постановления са издадени заради неспазването на данъчното и осигурителното законодателство.

В 129 случая е констатирано, че работодателите не осигуряват редовно наетите лица и не подават редовно осигурителната информация в НАП. От началото на годината до 15 септември са извършени 506 оперативни проверки.

Информация: [link=http://dariknews.bghttp://dariknews.bg]DarikNews [/link]

Спасов

*

Top