Наричаха го "Краля на пътищата"…

„Айдън Ахмед беше от първите шофьори в България, които превозваха хора от България за Западна Европа. Някакси бързо се изнизаха годините, в които той отчиташе милионите километри на път. Преди година казваше, че километражите му сочат, че скоро ще направи обиколка №200 на Екватора. Какво излиза тогава?! Че Айдън е имал пробег от 8 милиона километра“, споделят младежите в село Трепетлика, община Кирково.

Преди дни те погребаха Айдън Ахмед, който от 16 години возеше хора между Родопите и Западна Европа. Айдън загина при катастрофа на магистралата Белград – Ниш, до град Алексинац.
„Роден е на 13 април 1978 година.Учеше и живееше в Трепетлика. Обиколи цяла Европа, но най-много му харесваше тук, в планината“, разказват роднините.
Завършил 12-ти клас, Айдън тръгва на гурбет веднага след дипломирането. Връща се чак след 9 месеца. Взел е решение – ще превозва хора. Започва с лек автомобил.

„Имаше добра памет. Помнеше всякакви пътища. Къде е по-пряко, къде не се плащат винетни такси, къде няма много патрулиращи полицаи и т. н. Колегите му казваха: „Ти си нашият крал на пътищата“. Всички в бранша го уважаваха. Беше от първите фирмаджии, които извършват международен превоз на пътници. Беше от първите с лиценз“, разказва Сабри Юсеинов, който е пътувал над 30 пъти между Чорбаджийско и Антверпен.
Бързо си купил 8-местен микробус, но го продал. Имало законови пречки за пътуванията зад граница и се наложило да брои пари за миниван.

„На много земляци е намирал работа в Белгия и Холандия“, допълва Сабри.
Айдън е назначил шурея си за шофьор във фирмата, за да може да следва висше. Всичко му е вървяло по план до 30 октомври, когато микробусът му се преобръща на пътя край Алексинац. Айдън загива, а трима от пътниците са ранени.
„Стори много добри дела. Върна много грешни хора в правия път. Да го изпратят по последния път и да се сбогуват с него, и те бяха дошли. Загубихме един много стойностен човек“, посочват приятелите му в деня на погребението в Трепетлика, 4 дни след трагедията на пътя в Сърбия.
Йълдърай Ахмед

На снимките:
Айдън
Със съпругата си Севда
Къщата и гаражът
Бусът
Тортата от последния рожден ден на Айдън е украсена с емблемата на „Фолскваген“
На новогодишен купон в Златоград Айдън печели телевизор на томбола
Погребението в Трепетлика

hard admin

*

Top