Наследникът на Иван Балкански – археологът Овчаров: Съкровището на Перперикон било заровено по време на войната с Византия

По време на войната между България и Византия през 1343 г., а не при обсадата на Перперикон от османските турци през 1361 година, са били заровени откритите през миналата година при разкопките в Перперикон 10 златни монети.
Това заяви пред журналисти в Кърджали археологът Николай Овчаров. Наследникът на откривателя на Перперикон Иван Балкански и ръководител на разкопките обяви, че е открито златно съкровище.
За новото заключение свидетелствал нумизматичният анализ на откритите 12 златни перпери с изобразените върху тях двама императори – Андроник II и Андроник III, както и 7 сребърни монети. Сред монетите бяха открити и части от икона от злато, изобразяваща Разпятие.Според проф. Овчаров богатството на епископията на Перперикон, заедно със златните рудници в близост до стария скален град били още една от причините цар Иван Александър да атакува Перперикон.
Откритото златно съкровище било само част от по-голямо. По думите на археолога, то е било поне от 40-50 златни монети и неизвестен брой сребърни монети, но заради иманярски набези през 90-те години не може да бъде определено с точност. За разкопки на Перперикон през тази година ще бъдат отпуснати 150 хил. лв. от държавата и до 50 хил. лв. от община Кърджали, обяви Овчаров. Очаква се разкопките да започнат през юни и да продължат три месеца.
 
На снимката: Монетите бяха намерени в близост до скелети на воини
hard admin

*

Top