Наследствен рак на гърдата диагностицират в Кърджали

Лаборатория по молекулярна диагностика беше открита днес в МБАЛ “Д-р Атанас Дафовски” в Кърджали. Това става по гръцко-българския проект “Биомед”, който е на стойност от близо 1 милион лева. 163 050 евро от тях са за кърджалийското здравно заведение.

Сред болестите, които ще могат да се диагностицират в болницата, са фамилна обремененост за рак на млечната жлеза, цистична фиброза, средиземноморската анемия (бета-теласемия), много характерна за жителите от двете страни на границата.

Технологично лабораторията ще заработи през септември, каза директорът на болницата в Кърджали д-р Тодор Черкезов, който откри новата придобивка за жителите на региона. По думите му част от услугите, които предлага лабораторията, ще бъдат поети финансово от Районната здравноосигурителна каса, но други ще се заплащат от пациентите.

В рамките на проекта “Биомед” медицински кадри от Кърджали са се обучавали в Секцията по молекулярна биология и генетика към Тракийския университет “Демокрит” в Александруполис, уточни д-р Тодор Черкезов, който представи и екипа на лабораторията по молекулярна диагностика. Негов ръководител е Виолета Йорданова, работила в подобни медицински звена в САЩ и в Англия.

Снимка: Павел Тенчев, Дарик

hard admin

*

Top