Настъпи астрономическата пролет

Астрономическата пролет в Северното полукълбо настъпи в 13:02 часа българско време. Това е и денят на пролетното равноденствие, когато продължителността на деня е равна на нощта.

В 13:02 часа Слънцето, при своето видимо движение по еклиптиката, пресича пролетната равноденствена точка и от южната небесна полусфера преминава в северната.

Периодът от началото на астрономическата пролет до началото на следващата астрономическа пролет е равен на една тропична година и се равнява на 365, 24219 денонощия. По света е възприетата календарна система, основаваща се на т.нар. “Григориански календар”.

Според календара по определен начин се редуват обикновени години по 365 дни и високосни по 366 дни, в които допълнителният 29 февруари компенсира натрупаната разлика. Това е направено за удобство, но е и причината датата на пролетното равноденствие да е различна всяка година – варира между 20 март, 21 или 22 март за Северното полукълбо.

Календарната дата зависи от това колко години са минали от последната високосна. Само няколко дни след посрещането на пролетта, в последната събота срещу неделя на месец март, на 31-ви, в 3 часа през нощта, ще преместим и часовниците си с един час напред.

 

hard admin

*

Top