НАТ: От времето на Дикме с премиите за тютюна правят далавери! Бившият министър: Свързани с политици сега прибират с измама 50 млн. лева

„От времето на Мехмед Дикме, който беше министър на земеделието при ДПС и НДВС, с премиите за тютюна се правят далавери. Те не стигат до производителите, а се усвояват от политици и висши чиновници. Става дума за милиони левове”, заявиха за 24rodopi.com от Националната асоциация на тютюнопроизводителите (НАТ). От земеделското министерство и бившия фонд „Тютюн” „извивали ръцете” на едрите производители, че ако не „подарят” половината от премиите, такива просто нямало да има. Бригадирите, които отглеждали десетки хиляди декари тютюн в Пловдивско, Пазарджишко, Хасковско, Бяла слатина и други региони, нямали друг избор и приемали корупционните практики. „Все пак е по-добре е да се разпределят 5 милиона лева между производителите, отколкото 10-те милиона да си останат в бюджета. Трудно беше да обясняваме на дребните производители, че парите отиват при шефа на фонда, при министъра или в така нар. „партийна каса”, както ни обясняваше един от министрите, но накрая и те скланяха”, поясниха още от НАТ. Според тютюнджийските босове, през годините ситуацията не била променена и винаги имало начини за корупция. Веднъж те поискали среща с Ахмед Доган, за да му се оплачат от корумпираните чиновници и тогава последвали уволнения и в земеделското министерство, и във фонда. “След нашите сигнали имаше и уволнения, и промениха схемата за премиране на производителите, за да няма такива посредници, които да прибират куфарчета с пари”, казаха от НАТ.
В момента пак се крадяло от тютюнджийски пари, като схемата била като тази с овцевъдите. „Има хора, които взимат европомощи за гледане на овце, но реално никога не са пипали овце. Всичко се прави на книга. Така е и с тютюна”, твърдят тютюнджийски бригадири.
Междувременно уволненият от правителството на НДСВ и ДПС бивш земеделски министър Мехмед Дикме днес потвърждава пред Фактор бг, че “свързани с политици източват 50 милиона лева”. Той е на мнение, че ДАНС трябва незабавно да провери дали народни представители, фактори в министерствата, кметове, областни координатори и общински съветници, не са част от гигантската мафиотска кражба.
„Тези хора (тютюнопроизводителите – б. р.) в момента са най-голямата жертва. По едни или други причини се използват като оръжие за натиск, а не за решаване на проблемите им. Когато дойде моментът да получат помощта от държавата за отгледан тютюн, тя ще бъде много, много малко, от това, което те очакват. Реално общото произведено количество тютюни в държавата тази година не надхвърля 25 хил. тона от всички сортове. Това е и максималното количество, което се очаква да бъде изкупено от фирмите. Но забележете, че държавата ще направи плащания на база 54 хил. тона. Тоест, тези 100 млн. лв. помощи няма да бъдат разпределени за реално произведените 25 хил. тона тютюни, а ще бъдат преразпределени за количества, които са почти с 30 хил. тона над реално произведените. Така над 50 млн. лв. ще изчезнат в сивия сектор и ще попаднат в джобовете на хора, които в настоящия момент изобщо не се занимават с отглеждането на тютюн”, твърди политикът от ардинското село Диамандово.
Според него, ставало дума за “кухи квоти”.
„Измамата е заложена още от предишното правителство, имам предвид не на ГЕРБ, а на Тройната коалиция на Станишев, през 2008 – 2009 г. когато се е договаряла съответната рамка. Това, което тютюнопроизводители получават, е на база референтен период – 2007, 2008, 2009 г. Призовавам органите на реда, които се занимават с измамите, да обърнат много сериозно внимание, че от 2008 г., знаейки, че до 2020 г. ще се дават субсидии на базата на референтната рамка, изведнъж количеството на уж произвеждан тютюн нарасна повече от двойно, а в действителност такова производство няма. Допусната е една „грешка” от правителството и по-точно от министерството на земеделието при Тройната коалиция. Така хора, които са се регистрирали, че уж отглеждат тютюн, попадат автоматично в графата за получаване на субсидия от държавата. Ще ви обясня опростено каква е измамната схема. Вие сте семейство, което отглежда тютюн, примерно, около пет тона годишно. 2007 г. този тютюн е продаден от ваше име, 2008 г. е продаден от името на жена ви, а 2009 г. е предаден от името на сина или дъщеря ви. Така вашето семейство за пет тона тютюн, които реално добива, ще получи субсидия за 15 тона. Прави се една куха мултипликация, но това не е станало случайно, а грешката е умишлено допусната от хора, които разполагат с власт и могат да променят законите и правилата на играта”, смята Дикме.
Политици и хора с власт използват тютюнопроизводителите да надигат вой за цените и изкупуването, за да може държавата да отпусне пари за субсидирането, смята Дикме, който по времето на тютюневата стачка през 1993 година бе посочен от лидерите на протеста Мохамед Мемиш и Фикрет Хабиб да отговаря за протестите в микрорайон Бял извор.
„Определени политици, които стоят зад кухи фирми и обеми, получат пари за нещо, което въобще не са произвели и предали. Обикновеният селянин взима 2-3 хил. лв. субсидии, а тези играчи прибират стотици хиляди, а някои и милиони”, твърди Дикме, но без да посочва имена.

Подобни схеми имало в регионите Кърджали, Крумовградско, Хасково, Благоевградско, Североизточна България.

hard admin

*

Top