Национален комитет прие 16 330 подписа за ген. Делов

Народният представител Цвета Караянчева, областният управител Иванка Таушанова и членовете на гражданския инициативен комитет за удостояване на ген. Васил Делов с орден „Стара планина – първа степен с мечове” внесоха тази сутрин 16 330 подписа в подкрепа на предложението.
Половината от подписите са събрани в Кърджали, останалите са от жители на Пловдив, Карлово, Сливен, Стара Загора, родния град на генерала – Котел и други градове на страната. Днес подписката бе връчена на председателя на Националния инициативен комитет за честване на 100 г от Балканската война Цветан Цветанов в присъствието на историци, медии, представители на военно-патриотични съюзи и т.н. Проф. Божидар Димитров представи решението на Комитета, наред с Освободителя на Кърджали най-високото държавно отличие да бъде присъдено посмъртно на още 18 военачалници от българската армия, прославили себе си и отечеството през Балканската война.
Националната гражданска инициатива тръгна от Кърджали на 22 октомври след като ОбС отказа да обяви генерал Делов за почетен гражданин. За седмица бяха събрани над 16 000 подписа и формуляри продължават да пристигат и след внасянето на подписката, коментира Цвета Караянчева. Тя благодари на всички родолюбиви българи от цялата страна, които се включиха в инициативата и поискаха историческите заслуги на ген. Делов да бъдат оценени по достойнство. „Този обществен консенсус показа, че в името на националната кауза можем да се обединим и да защитим своите светини”, заключи народният представител. 
hard admin

*

Top