Нашенци превзеха гръцките плажове край Комотини и Ксанти, изкупуват вили, дават ги под наем за 100 евро

Плажните ивици на набиращите популярност селца Фанари, Миродато и други вече са българска територия. Заможни хора от Пловдив, Смолян, Кърджали, София и Златоград са изкупили крайбрежните вили и апетитните терени с излаз към морето. Дори първата табела към плажа в Миродато, която срещат прииждащите туристи, гласи: „Терени с право на строеж, изгодно!”, пише „Марица”.
Заради наематели на бунгало край Фанари пък гръмна сексскандал, за който първи 24rodopi.com писа.
Под чадърите и в таверните наоколо се чува повече родна реч, отколкото гръцка, а във всяка кръчма и хотел работят нашенци. Цените в кръчмите са горе-долу еднакви, но все пак за ориентир – порция сардела или гаврос е 5 евро, октоподът е 7-8, калмари – 6, скумрия 7 евро, куцумура (барбун) – 6 евро.
Местните знаят доста сносно да попитат „Квартира ли търсите?” и за няма и две минути да ви насочат към 4-5 адреса в района, за да си изберете. Всъщност тук никога не казват добро утро, защото стават почти по обяд. Поздравяват с калимера (добър ден) и с калиспера (добър вечер).
Най-бързият и лесен достъп до Миродато е през ГКПП Маказа, от Кърджали по новата магистрала е около 80 км, стига се за по-малко от час, ако няма опашка на границата. За да избегнете задръстванията в Комотини (Гюмюрджина), най-добре е да се качите на магистралата от източната страна на града и да слезете на западната. Оттам се поема по стария път за Ксанти, няма как да се объркате.
Допреди 5-6 години Миродато беше едно от многобройните позапуснати селища из Северна Гърция, но след отварянето на ГКПП Златоград, а напоследък и на Маказа, районът бележи небивал разцвет, споделят гърците. Селцето се намира на около 20 км от Комотини и 25 км от Ксанти.
Предприемчиви българи обаче надушват печалбата и още тогава изкупуват атрактивни терени на безценица за по 4-5 евро на квадрат. Сега на първа линия почти не се намират имоти за продажба, а в отдалечени на по 5-10 км райони се предлагат между 6 и 12 евро на квадрат. В района няма да видите къщи на повече от 2 етажа, защото попада в гръцката Натура 2000, затова всичките вили по брега са на един, най-много на два етажа, сгушени под кипариси или маслинови дръвчета.
Миродато всъщност се намира в община Абдера или Авдира, известно като родното място на гръцките философи Демокрит и софиста Протагор. Тук има и изключително интересен археологически музей, което е допълнителна опция за туристите.
Плажната ивица е известна Скала Авдира. Водата е бистра и прозрачно синя сутрин, поне 150-200 метра навътре е до колене, удобно за фамилии с малки деца.
Чадърите и шезлонгите на плажа са безплатни, при това между тях има простор, а не са нагъчкани като по Българското Черноморие. Достатъчно е да си поръчате кафе и бира за около 5 евро, за да ги ползвате цял ден. Още със сядането сервитьор идва и приема поръчката, при това надлежно издава касов бон на място. За почитателите на свободното плажуване има огромни територии, където да си направят бивак, което излиза съвсем безплатно.
Квартира в района може да се намери от 20 до 35 евро за двойна стая, колкото е по-близо до плажа – толкова по-скъпо.
Примерно в хотел-таверна „Теоклитос”, който е на около 100 метра от плажа, стаята струва 35 евро, независимо дали е 2 или три легла. Ако искате закуска, обаче, се плаща отделно и е по 5 евро на човек, което автоматично надува цената на 45 евро на вечер.
За компании и семейства най-изгодно е да се наеме вила. Къщичка на брега на морето, където от прага стъпваш направо на пясъка, може да се спазари между 100 и 150 евро. За три семейства, примерно се пада между 33 и 50 евро на вечер, вилите са удобни, с оборудвана кухня и разкошни дворчета с барбекю. Дори някои известни пловдивчани имат разкошни малки вили на първа линия, които отдават още в началото на сезона. В местния Бевърли Хилс има цял квартал от Златоград. Даже местните често организират екскурзии на разменни начала. Примерно златоградският предприемач Александър Митушев предлага ваучери за по 10 евро, в които са включени пътни и обяд и кафе на брега на морето. От гръцка страна подобна оферта дава и Димитрис Карачобанис, собственик на таверни край плажа.
„Марица”
24rodopi.com
hard admin

*

Top