Нашенци си искат домовете, обещани от Турция

  • Искове за нови апартаменти и неустойки предявяват изселници

Георги КУЛОВ
Нови апартаменти и неустойка от държавата на стойност от 56 000 нови турски лири на семейство искат над 1000 наши изселници в Турция. Делата се водят от известния адвокат Сейхан Тюрккан, който е родом от България. Той е председател на изселническата Федерация на балканските турци за сътрудничество и култура, която е със седалище в Истанбул.
За “Нов живот” Сейхан Тюрккан каза, че е готов да стигне до Международния съд за правата на човека в Страсбург, но българските изселници да получат жилища и неустойки.
В писмо до редакцията той припомня историята на проблема.
През 1989 г. българските турци, напускащи страната ни, се приемат по силата на специален закон като политически емигранти в Турция. Въз основа на него се прави нов закон, който предвижда за нашенци да бъдат изградени жилища. За това през 1991 г. десетки хиляди изселници внасят в Emlak Bankasi по 2 500 000 TL. Тази сума се равнява на годишната заплата на един учител по онова време. Построени са 25 000 апартамента, в които се настаняват изселници. Изплащат кредитите си и получават нотариални актове. 14 000 семейства обаче остават без жилища, въпреки че са внесли първоначалната жилищна вноска. Банката престава да съществува през 2000 г. Преди една година правителството приема решение да върне със законова лихва тези суми. Изяденото от инфлацията обезщетение е на стойност 18 нови турски лири, което се равнява на 18 лева. През тази година правителството направи маневра под натиска на внесените в съда искове. Решено е да се върнат сумите с лихва според инфлацията. Опитват се да блокират нашите съдебни дела, но няма да постигнат успех, смята Сейхан Тюрккан.

информация: В. Нов Живот

hard admin

*

Top