Наши гласували по два пъти в Турция, имало видеозаписи

Само един кърджалиец е гласувал за президент в две различни секции, отнесе 1 000 лева глоба

 

Сигналите за нередности по време на изборите продължават да валят. От РЗС продължават да оспорват вота в Турция. Те са възмутени, че в България – страна-членка на ЕС, управлението се решава от хора, които нямат нищо общо с Европа. Това обясни заместник-председателят на партията Радослав Танев в предаването „На светло” по Нова телевизия. Танев обясни, че според решение на Конституционния съд оптималното време за гласуване на един човек, при възможно най-добра организация и бързина, е 50 секунди. Така в една секция могат да гласуват около 930 души. А според списъците излиза, че са гласували над 1200.

Според експерта по избори проф. Михаил Константинов, такова скоростно гласуване е възможно, ако тъмните стаички са няколко, а изборният списък е разделен на части. Колкото до гласуването в чужбина, законът го позволява.

Даниела Пеловска, която е част от неправителствена организация и се яви в качеството си на наблюдател, посочи, че според списъците в Турция 43 хил. души се водят неявили се да гласуват. Тя е изчислила, че за да могат тези хора да бъдат дописани в списъците, всеки от тях ще има 19 секунди, за да го направи. В тези 19 секунди той трябва да направи няколко неща, като попълване на две декларации например.

„Тия секции трябваше да кандидатстват за рекордите на Гинес”, заяви тя. „Заснето е как едни и същи хора гласуват в няколко секции”, добави Пеловска и каза, че много скоро ще излезе филм за това.

Неправителствени организации ще сезират градската прокуратура за нарушенията. Те ще искат да се прегледат всички декларации за информация с невярно съдържание, както и да се види къде са гласували неявилите се хора.

Проф. Константинов уточни, че тази проверка е работа на ГРАО. Според него, извадените от Пеловска основания няма да са достатъчни за касиране на изборите.

Той твърди, че средно на избори има около 1 500 човека, които гласуват по два пъти.

Както вече 24rodopi писа, единственият кърджалиец, който гласува два пъти за президент бе наказан от съда. Обвиняемият  К.М.М., роден в Кърджали, но живеещ в Република Турция, с българско гражданство, женен, с основно образование, пенсионер, неосъждан, бе признат за „виновен в това,че на 23.10.2011г. в Измир, кметство Борнова, при провеждане на избори за президент и вицепрезидент на Република България, упражнил избирателното право два пъти при един избор- в избирателна секция № 294700121 и № 294700122″. Нашенецът бе освободен от наказателна отговорност, но съдът му наложи административно наказание „Глоба” в размер на хиляда лева.

hard admin

*

Top