Наши дюлгери в Белгия: Бяхме роби на Драги Сирачевски, с месеци не ни плащаше

„Бавеха ни заплатите с месеци. Лъжеха ни и в часовата ставка – обещаваха 11 евро на час, а получавахме 8. После и тези пари спряха да ги дават. Когато си търсехме правата, ръководителят на обекта ни казваше „Чакаме да пристигне г-н Драги Сирачевски, той е собственикът”, разказа за 24rodopi.com Нурхан М., който повече от 5 години е в Белгия. Първоначално е работел като арматурист във фирма на кюрди, но заедно с други кърджалийци преминал в българската „Топ строй”.
Софийската фирма е осъдена в Белгия на глоба от над 117 хиляди евро и конфискация на имущество заради експлоатация на български работници, съобщава белгийската преса. Белгийски съд реши, че при строежа на затвор и новата сграда на НАТО (на снимката) наетите от фирмата български работници получавали твърде малко, работели твърде много и живеели при недобри условия, съобщи кореспондентът на БНТ в Брюксел.
Нарушенията са станали при строежа на затвор в Марш-ен-Фамен и на новата сграда на НАТО. Заради това, че наети от нея почти двеста българи били експлоатирани, “Топ Строй” е осъдена да плати 177 600 евро глоба и конфискация на имущество на стойност над 350 хиляди евро – сумата, спечелена в ущърб на работниците.
Делото беше заведено преди месец от 14 строители, а проверка на прокуратурата показа, че те са получавали по 6 евро на час, вместо по минималните 15, както е по закон. Понякога българите били задължавани да работят в събота, а част от тях – 70 – били принудени да живеят в една къща, по девет души в стая.
Когато преди месец беше даден ход на делото, пред държавната телевизия бившият управител на фирмата Александър Симеонов призна, че има проблем с неизплатени заплати. Той обясни, че причината е, че фирмата има да получава от белгийска компания 260 хиляди евро и докато тези пари не бъдат разплатени не може да се изплатят и заплатите на работниците. Оказва се, че българската компания е четвърти подизпълнител и очаква да получи пари.
„Фирмата, за която работим, получава работата от друга фирма. Вероятно по веригата има още. Всеки си реже комисионни и затова гледат да прецакат работника. Нищо по-различно от България”, коментира Нурхан. 196 човека работели в „Топ строй”, като една трета били от Източните Родопи. 
 
Още по темата – по-късно тук и във всекидневника „24х7 Родопи”
hard admin

*

Top