Наши сватбари „взеха“ хляба на колегите си от Северна Гърция

В едно от селата дансингът беше разделен с чаршаф, от едната страна мъжете играеха кючек, от другата – жените, разказва известният музикант Омбре
 
Наши сватбари са по-търсени от гръцките през последните месеци в селата около Комотини и Ксанти. Докато гръцките музиканти искали по 2 000 евро за 5-часова програма, нашите били доволни и на 500 евро. Освен това родопските сватбари имали по-богат репертоар, твърдят музиканти.
„Търсят ни за сватби и „къна геджеси” (моминско парти). Сезонът още не е започнал, а аз вече имам 38 ангажимента. Свирим на мюсюлмански сватби. Оказва се, че от години границата ни е разделяла, но сме слушали едни и същи румелийски песни”, разказа пред 24rodopi.com Махмуд Сюлейман – Омбре. Той свири на клавир, но води със себе си и кларинетист, и певица.
Омбре е известен в цяла Южна България. Свири на сватби от началото на 90-те години.
„Разликата между нашите и гръцките сватби и „къна геджеси” е в това, че там се пие с мярка. На някои тържества дори въобще не се сервира алкохол. Много интересно беше на една от селските сватби в Северна Гърция, на която дансингът беше разделен на две – от едната страна върху платно танцуваха жените, а от другата – мъжете играеха кючек. Такъв бил ритуалът от години, спазват го и сега”, добавя известният музикант.
hard admin

*

Top