Наши тютюнджии запалиха бали на пътя за Гърция и Турция

Тютюнопроизводители се събраха и запалиха бали с тютюн на международния път за Турция и Гърция Е 80 край Харманли в знак на протест към закъснялата изкупна кампания и ниските изкупни цени. Само 2 фирми купуват в момента, но на средни цени около 5.50 лева, поясниха за 24rodopi.com от Националната асоциация на тютюнопроизводителите. Общо 8 дружества ще купуват тютюн в Кърджалийско, като производителите настояват за средна цена на кг над 7 лева.
С възгласи “Искаме достойно заплащане за достойния си труд”, хората драснаха клечката на купища тютюневи листа, които изсипаха направо на асфалта. Около 200 стопани, към 40 бяха дошли от Кърджалийско, образуваха колони покрай международното шосе. Около 12.00 часа пътят в посока Харманли бе блокиран от недоволните протестиращи за 5 минути. Колите бяха отклонявани в другото платно, като малко по-късно движението бе възстановено.
От Националната асоциация на тютюнопроизводителите настояват за спешен старт на изкупната кампания за ориенталския тютюн от реколта 2013, за спазване на обещания краен срок за изкупуване- 28 февруари, както и за запазване на миналогодишните цени.
В момента край международното шосе тече и подписка, в която производителите парафират категорично искане, че продукцията им не трябва да бъде изкупена на всяка цена. На място пристигнаха и хора от земеделското министерство, на които по-късно ще бъде предадена подписката. (24България)
Снимка: Блиц
hard admin

*

Top