Наш бизнесмен продава кг тютюн в Швеция за 15 евро

Кърджалиецът с шведски паспорт Хасан Тахиров търгува по Интернет с ненарязан тютюн, като го изнася за скандинавските страни. Търсенето там е голямо и интересът на скандинавците към ароматните тютюни от Източните Родопи е траен.
Според Хасан Тахиров единствената възможност да не бъде ограбван труда на тютюнопроизводителите е те да се обединят в кооперации и директно да излязат на външните пазари. Само тогава те ще могат да печелят достойно от своя труд. Тахиров даде пример със своята фирма. Той продава килограм тютюн за 15 евро в Швеция.Там прекупвачите го търгуват за 63,75 евро. Мераклии да закупуват тютюн има много. Скандинавците са болни на тема пушене на качак, твърди Тахиров.
Само в България ненарязаният тютюн се облага с акциз. Той е суровина и не би следвало държавата да го облага с налог, твърди Хасан Тахиров.
Тахиров посочи още, че в Европа тютюна се използва за изготвянето на лекарства. Дори се експериментират медикаменти за борба със СПИН. Извличаната от тютюна никотинова вода пък се прилага в пръскането срещу вредителите. С нея се унищожават въшки по животни и растения. Убиват се опасни вредители като т.нар.”Охлюви на смъртта”.
Шведите в момента садят в градинките тютюн вместо цветя, за да ги предпазват от вредители.
Георги Кулов
hard admin

*

Top