Наш ученик е №1 по астрономия, отличи го космонавт №1

Десетокласникът Тодор Иванов от кърджалийското СОУ “Петко Рачов Славейков” зае първо място в 25-ия Национален конкурс “Космосът настояще и бъдеще на човечеството”.

Специализираното жури под ръководството на доц. д-р Таня Иванова от Института за комически изследвания към БАН класира участниците в престижното състезание. Над 1000 ученици от цялата страна се конкурираха за наградите. Журито не скри отличните си впечатления от разработката на Тодор на тема “Астрономическа фотография с камера ALccd5 CMOS и фотоапарат Olimpus”. Негов научен ръководител е учителят му по физика Христо Банев. Разработката бе осъществена със съдействието на Астрономическата обсерватория в Кърджали. Нашият ученик победи в най-престижната категория „Идеи за научни и технически експерименти”.
Конкурсът е вкючен в Националния календарен план  за извънучилищни дейности на Министерството на образованието и науката.
Награждаването на първенците се състоя в Националния политехнически музей, София. Призьорите получиха своите дипломи и предметни награди от патрона на конкурса – първия български космонавт генерал Георги Иванов. Тодор като едноличен първенец получи правото да презентира своята разработка още веднъж, този път по време на церемонията по награждаването.

hard admin

*

Top