Наш ученик първи по физика с „космическа фотография”

Осмокласникът Тодор Иванов от СОУ „Петко Рачов Славейков” в Кърджали се класира на първо място в XV Национален конкурс „Космосът – настояще и бъдеще на човечеството”. Той постигна това в категорията за идеи за научни и технически експерименти. Диплом получава и неговият учител по физика Христо Банев.

Конкурсът е от календара на просветното министерство. Провежда се под патронажа на първия български космонавт генерал Георги Иванов. Организира се от Фондация „ЕВРИКА” с научното ръководство на Института за космически изследвания и технологии към БАН и в партньорство със звената за извънкласни дейности по наука и техника сред учащите се, научни и неправителствени организации, редакции.

Кърджалийският ученик спечели първата награда с разработка по темата „Астрономическа фотография с камера ALccd5 CMOS и фотоапарат Olympus”. Той бе един от петимата финалисти, които защитиха своите идеи пред жури с председател доц. д-р Таня Иванова.

Това блестящо представяне на ученика от „Славейков” не е първото „космическо” класиране за голямото училище. Преди пет години също ученик на Христо Банев се класира на първо място в национален конкурс „Наука на сцената” с атрактивната разработка „Звездна карта на Северното полукълбо”.

hard admin

*

Top