На Изток… в рая на раята

„Горда страна с много образовани хора”. До този извод достигна британският евродепутат Найджъл Фарадж след предизвикания от него дебат в България заради собствените му коментари. Евроскептикът си направи труда да драсне няколко реда на една българка, в отговор на нейно отворено писмо по повод дискусиите за емиграцията на румънци и българи в Обединеното кралство след отпадането на трудовите забрани след година. Трескавата кореспонденция и медийният фокус бе предизвикан след анализ на британеца с думите: „България е в ужасно състояние, съдебната система не е независима, а мафията реално ръководи икономиката. Ако бях българин, щях да си стягам багажа и да тръгна за Великобритания в минутата, в която това ми се отдаде”.

Всъщност човекът не е излъгал, нито е нанесъл някаква изключителна обида към страната. Просто в България се ужасяваме от истината. Тя е проста, като думите на евродепутата Фарадж. Месечната пенсия е около 100-138 евро – ако сравним с останалите западни части на Европа, България е много по-бедна, твърди британецът. В страна, в която старец получава средно на месец толкова, колкото е сметката му за парно-коментарът просто е излишен.

Как бихме се почувствали и реагирали, ако един милион турци се заселят в страната след влизане на южната ни съседка в Европейския съюз, пита Фарадж. Всъщност не бихме си го и помислили защото това е малко вероятно да се случи. Поне що се отнася до работна ръка. Едва ли някой млад човек от Турция ще се цани да бачка в някой цех в Родопите за четири пъти по-малко пари, отколкото в родината си. Доста по-вероятен изглежда сценарият, това да сторят възрастните му родители, които просто да харчат пенсията си тук…

Истината е ужасяваща. За нея отговорност имат всички досегашни правителства, „червените куфарчета”, разстреляните мутри, новите бизнесмени „ексченгета”, така наречените олигарси, всички политически проститутки на прехода, рушветчийството на едро и на дребно и, и… За всички тези неща обаче думата ще има един български евродепутат, настоящ лидер на нова политическа групировка. Той решил да покани британеца на разходка из Родината. Разбира се, няма да пропусне да точкова визитата в собствен интерес, което най-вероятно ще спести на госта прозаична история за собственото му минало.

Какво би станало ако всички образовани и млади хора напуснат България, пита Фарадж. Голяма част от тях вече го сториха, просто иде следващото поколение. А дали ще е на Острова или някъде другаде, вече е въпрос на личен избор. Жалка територия с наистина горди хора. Когато безхаберието е водеща полит култура, мълчанието -основен „изразен” способ, бягството е неминуемо.

 

„Родопи voice

 

hard admin

*

Top