На много километри, с много заеми и малко надежда

Големите надежди прескачат границите
 
Елена Хаджиева
 
Чужбина за едни е майка, за други – мащеха. Мечтите за много пари, лукс и нов живот, често свързвани със западния стандарт на живот, подвеждат десетки родопчани да търсят щастието си извън родната страна. Грабнали пълните сакове с дрехи и цигари, се хващат на първата оферта за работа в чужбина без дори да си направя труда да проверят фирмата или човека, който ги урежда и десетки остават излъгани и без работа. През последните години почти във всяка родопска кръчма по селата и градовете може да се чуе „тежката” история на пишман гурбетчии, които върнали се от чужбина, имат да дават, вместо да взимат пари.
27-годишната Ани с тъга разказва за премеждията си в чужбина. „С приятеля ми вече сме почти година в Англия, уж за да вадим пари. Приятели ни помогнаха да заминем и да се установим. Преди да заминем взехме заем от банката около 2 000 лв. Толкова преценихме, че ще ни стигнат, докато започнем работа. Поживяхме малко при приятелите ни, докато си намерим работа. Започнах в една ферма. Работихме от сутрин до късно през нощта, бях толкова уморена, че като се прибера, просто се добирах до леглото и заспивах. С моя работодател се уговорихме да ми плаща месец за месец, но като дойде време за заплата, той не ми даде цялата сума, а само 1/3 от нея. Когато го попитах защо не спазва уговорката, той обясни, че ще ми се изплати, когато се обере цялата плантация, защото много хора са го изоставяли, когато си получат парите. И така, аз наивно му повярвах и се трепах от работа цели три месеца, а накрая той заяви, че ще ми изпрати спечелените пари в България, защото все още не е продал продукцията.
Вече три години си чакам надниците, а уж заминахме, за да вадим пари и като се приберем да започнем да си уреждаме живота”.
Десетки родопчани могат да разкажат подобна история, а когато вече пийнат по една, две ракии могат да се чуят и далеч по-шокиращи разкази за гурбетчийството, за тежкия начин на оцеляване зад граница.
Каква е схемата на измамите с работа в чужбина? Елементарна. Интернет пространството вече е пълно с фирми-менте, осигуряващи работа и обещаващи висок стандарт на живот зад граница. Но не са само те. Пълно е и с други нашенци, които просто вадят парите си на гърба на останалите.
Схемата се основава на три принципа-бедни и отчаяни хора, незнание на чужд език и готовност от тяхна страна да кажат „Край!” на мизерията у дома.
 
Още в Темата на броя – тук и тук
hard admin

*

Top