На Перперикон откриха погребение на боен кон от османско време

Погребение на боен кон, положен край мюсюлманско тюрбе (мавзолей), е открит в първите дни от проучването на Перперикон, съобщи археологът Николай Овчаров, който проучва открития от Иван Балкански скален град.
Животното е погребано по мюсюлмански обичай в посока север –юг в специално правоъгълно помещение, долепено до тюрбето. Тялото на коня е разположено симетрично в центъра на помещението, около него откриват медни пластинки и медна монета от края на 14 век.
„Находката е уникална. Мемориален комплекс с положен боен кон досега не е откриван в България. Не е известно такова ритуално погребение да има и по земите на османската империя”, твърди наследникът на Балкански – Николай Овчаров, цитирайки османиста Веско Обрешков. Според Овчаров става дума за номадска традиция, описана още при прабългарите, а също и при узите, печенезите и кумани, когато войните се погребват заедно с бойните си коне.
Десният крайник на коня е отрязан и добавен в гроба допълнително с подковата. Известно е, че при бойни атаки са отсичали краката на коня, за да бъде неутрализиран. Вероятно такава е била съдбата и на този боен кон. Той е от описваните в историческите източници типични малки номадски коне, които са били изключително бързи. Всичко това говори за османския период през 1360-1361 година, след превземането на Перперикон от османлиите, когато в скалния град на траките е разположен османски гарнизон, поясни Овчаров. От три години проучват мемориалния комплекс, датиран от втората половина на 14 век и свързан с последния период от съществуването на Перперикон. От 1361 г. , когато завладяват крепостта в продължение на 20 години османците сторят гарнизонен център.
24rodopi.com
Снимка: Дарик
hard admin

*

Top