На форум в северна Гърция обявиха: Кърджалийци ще пътуват за Комотини от август

Коли с туристи ще тръгнат от Кърджали за Комотини през прохода Маказа в началото на август. Това бе отбелязано на събрание в Комотини по проекта „Засилване на сътрудничеството между болниците и медицинския персонал в Комотини и Кърджали за техния най-добър отговор в случай на спешни случаи с фокус върху автомобилни катастрофи/MediciNet”. Информацията била от правителството в Атина.
Кърджалийската болница „Д-р Атанас Дафовски” участва в проекта с гръцки партньори. Той е одобрен за финансиране по Програмата за Европейско териториално сътрудничество “Гърция-България 2007-2013 г” и е с общ бюджет от 1 763 785 евро, от които 850 000 евро ще бъдат отпуснати на болницата „Sismanoglio” и 920 000 евро за здравното заведение в Кърджали.
Както вече 24rodopi писа, чрез програмата двете болници ще бъдат финансирани, за да се оборудват с техника за бързо реагиране при пътно-транспортни произшествия. Проектът включва няколко модула. Екипи ще реагират при катастрофи от двете страни на границата с Гърция. Обновяват се изцяло операционните зали и блокове на двете лечебни заведения. Ще бъде осигурена съвременна травматологична, хирургична и неврохирургична помощ на хората, пострадали от катастрофи. В проекта има и модул за обучение на лекарите. Водеща в проекта е болницата в Комотини.
Ще припомним, че в петък в телефонен разговор гръцкият премиер Андонис Самарас обеща на колегата си Марин Райков отваряне на прохода Маказа в рамките на 3 месеца. 
hard admin

*

Top