На 1-ви февруари спират автобусите за София, собствениците искат държавата да спре 80-те нелегални микробуса в Кърджалийско

На 1 февруари няма да се движат автобусите между Кърджали и София, както и по други дестинации, което ще бъде първата стъпка на автобусните превозвачи във войната им със собствениците на микробуси.
80 микробуса возели гурбетчии от Кърджалийско за Западна Европа и ощетявали както бюджета, така и легалните превозвачи.
На 1 февруари междуградските автобуси, както и градските, обслужвани от частни превозвачи, спират. Причината е протест, който обявиха от Националното сдружение на автобусните превозвачи в България. Исканията им към държавата са в 6 посоки. Основното е да се вземат мерки срещу сивия сектор и да се оптимизират линиите. Превозвачите искат евросубсидии като в други сектори. Друг апел е да се търси по-ниска цена на дизела, както е при БДЖ и ваучерите на фермерите. Изцяло да се промени системата за пътуванията с намаление, които ощетявали бранша, както и да се прекрати двойното данъчно облагане при международните превози.
“Обявяваме национален протест на автобусите. А ако до 1 февруари не бъде постигнато съгласие и не се изпълни поне едно наше искане, спираме да обслужваме градските и междуградските линии в цялата страна”, каза шефката на сдружението Галя Топалова. Ако по всяка от тези 6 точки се вземат мерки и получим подкрепа, цените на билетите ще паднат, категорична бе Топалова.
Статистиката сочи още, че ако през 2010 г. фирмите са били 2800, сега са 900.
Според превозвачите сивият сектор в бранша е 17-19%. Вътрешни и външни линии били дублирани от нерегламентирани превози. Автобуси, микробуси и дори леки коли чакали пътници на автогарите и спирките. “Всеки втори безработен е превозвач”, смята Ивайло Константинов от “Юнион Ивкони”, цитиран от „24 часа”.
“Наблюденията ни са на базата на финансови разчети и най-вече на това, което става в дните с проверки – когато се чуе за проверка в Пловдив, всички спирки опустяват, а приходите ни скачат с 20-25%”, разказа Веселин Дошков от “Хеброс бус”.
Друг пример са тръгналите в събота от Кърджали за Западна Европа 34 микробуса, за което вече 24rodopi.com писа. Пътниците в тях били колкото тези по линиите на легалните превозвачи.
Всички сигнали са изпратени на ДАИ, МВР и Гранична полиция, Министерство на транспорта, НАП и общините.
Друг проблем са пътуванията с намаление и безплатните карти за държавни служители като тези от МВР, ДАНС и съдебна полиция, пенсионери, инвалиди, ученици, студенти. Те са 25% от всички пътници. Годишно превозвачите губели по 500 млн. лв., а получавали едва 53 млн. от държавата за тях.
“Тези средства ние бихме искали да вложим в нови возила, за да не сме на опашката в Европа по стари автобуси”, аргументира се Дошков.
Европейски субсидии и за частния сектор на превозите, не само за обществения иска браншът. В Бургас например по програма “Околна среда” автопаркът на общинската фирма бил обновен. За земеделските и тютюнопроизводителите имало доплащания и безвъзмездно финансиране, а защо за транспортните фирми да няма, попитаха всички от управителния съвет на сдружението.
“За покупка на автобус по схемата за селски тирузъм се дават до 100 000 евро. В аквакултурите също се отпускат пари за камион да си возят рибките, а за пътниците на цяла България никой не мисли”, възмути се Топалова.
На снимката: Галя Топалова – таранът на автобусчиите във войната срещу микробусчиите
hard admin

*

Top