На 1000 души в Кърджалийско 9 даряват кръв

Над 35 човека дадоха кръв в Ардино и Крумовград , на 25 април екипът на кръвния център ще бъде в село Кирково, а на 14 май – в Момчилград
 
Гюнер ШЮКРИ
При голям интерес премина днес кръводарителската кампания в Ардино. Пред  специално оборудваният автомобил на Отделението по трансфузионна хематология към болницата в Кърджали имаше хора от различни населени места в общината, които бяха дошли много по-рано.
Един от тях бе 53-годишният Алимехмед Ахмед от Ардино. Заедно с него бе и синът му Дениз. Мъжът сподели, че през последните шест години над десет пъти е бил кръводарител, започнал е още от казармата, а неговата кръвна група е АB с отрицателен резус фактор, която е от най-редките кръвни групи. 28-годишната Нарин Чакър от Ардино за втори път участва в донорска кампания и е щастлива да помогне на хора в беда.
Към доброволното кръводаряване се присъединиха още зам.-кметът на общината Наско Кичуков и секретарят инж. Кемал Алиев, който бе и рожденик. Сред кръводарителите бе и репортерът Гюнер Шюкри. Той заяви, че досега е давал кръв заради близки хора, но сега за първи път откликва на апела за безвъзмездно и доброволно кръводаряване.
 Инициативата в Ардино бе в рамките на проект „Доброволно кръводаряване в Родопите(PRO-DONATE), финансиран по Европейската програма за териториално сътрудничество „Гърция-България 2007-2013 г.”. Акцията започна в 10.00 часа  и се ръководеше от д-р Диана Георгиева, началник на Отделението по трансфузионна хематология към болницата в Кърджали. Тя сподели, че основната цел на проекта е насърчаване на доброволното кръводаряване като безопасна процедура както за лекаря, така и за доброволните кръводарители. „Инициативата преминава успешно. В общините Крумовград и Ардино в акцията се включиха над 35 души. Имаше желаещи от всички възрастови групи. Имаше дългогодишни кръводарители, както и такива, които за първи път даряваха кръв”, каза д-р Георгиева и уточни, че мобилният център е оборудван с високотехнологична медицинска апаратура за взимане, изследване и съхранение на кръв. „Подобни кампании не са провеждани повече от 10 години в областта. През последните години е залегнато фамилното кръводаряване в страната, където близките на пациента даряват кръв в съответния кръвен център. В България преди години броят на безвъзмездните дарители е бил около 40-45 на 1000 души население, към момента даряват 22,4 кръводарители. За сравнение в Гърция даряват 50,8/1000, Германия – 37,6/1000, Белгия – 33,7/1000, Франция – 32,7/1000, Италия – 28,5/1000, Македония – 11,7/1000.
В Кърджалийска област на 1000 души кръв даряват 9 души. Количествено взетата кръв се възстановява за едно денонощие, а нейното качество – за 3-4 седмици, затова интервалът между две кръводарявания не може да бъде по-кратък от два месеца. Взетата кръв отива за диагностика в РТЦХ – Пловдив за изследване на хепатит А, В, С и сифилис”, разясни д-р Георгиева.
На 25 април екипът на кръвния център ще бъде в село Кирково, а на 14 май в Момчилград.
hard admin

*

Top