Непоправим! С 11 присъди беше на свобода, 10 лева го пратиха в затвора за 9 години

Рецидивистът, който открадна 10 лева и опита да изнасили възрастна жена, ще лежи 9 години в затвора. Наложената от кърджалийските магистрати присъда бе потвърдена от Апелативния съд в Пловдив.
„Прегледът на свидетелството му за съдимост  показва установено асоциално и девиантно поведение и липса на респект от наложените наказания-осъждан 11 пъти за престъпления от общ характер. От характеристичната справка е видно, че С. Н. Х. не се ползва с добро име по местоживеене. От данните по делото не се установява подсъдимият да полага обществено полезен труд. За влошения му социален статус неговата  персонално-същностна роля е водеща и не може да послужи за допълнително смекчаване на наказанието”, се казва в мотивите на апелативните съдии.
Както вече „24х7 Родопи” писа, неграмотният, безработен и осъждан С.Н.Х., с настоящ адрес в крумовградско село, влязъл в дома на А. Ш. в Момчилград, счупвайки прозорец на къщата и промъквайки се през него. За времето от 22.30 часа на 21 април т. г. до 01.30 часа на 22 април,  отнел 10 лева с намерението да продължи “алкохолен маратон”.
Той направил опит да се съвокупли със стопанката на дома, принуждавайки я със сила, като изпълнителното деяние не е довършено по независещи от волята на дееца причини.
Делото срещу С. Х. е разгледано по реда на съкратеното съдебно следствие, тъй като той признал изцяло фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт, като изразил съгласие да не се събират доказателства. Това му спестява 3 години от поисканото от прокуратурата наказание „Лишаване от свобода” за 12 години.
На 21 април към 22.00 часа С. Х. пиел алкохол. „В един момент той свърши, а исках да пия още. Нямах пари и тръгнах да търся”, твърди той. Спомнил си, че преди няколко дни роми са продали животинска тор на възрастната А. Ш., която живеела сама в къща в Момчилград. Преценил, че тя разполага с пари и тръгнал към дома й. Проникнал в къщата, като счупил долния сектор на двукрилен прозорец. Успял да се промуши през образувалия се отвор с размери 25 см х 35 см и се озовал в коридора на жилището на възрастната жена, което било осветено с електрическа крушка. По това време стопанката приключвала с вечерната си молитва в стаята си.
Възрастната жена го попитала какво прави в дома й, като се опитала да го избута към входната врата на дома си, викайки имената на сина си и на зет си, за да го уплаши. Тогава С. Х. блъснал на пода жената, като я питал на турски език има ли пари и, ако има, дали ще му ги даде. Тя му казала, че има десет лева и ще му ги даде. Той продължил да я блъска, удрял я по тялото с ръце и крака. В един момент нападателят попитал “дали ще му даде един път да прави секс с нея”, на което тя му казала : “…няма да ти дам, аз съм стара жена”. Тогава той й се заканил, че ще я изнасили, хвърлил я отново на пода в стаята и я съблякъл. Двамата се борили полуголи, бабата не позволявала осъществяването на полов акт. Тя дори одраскала лицето на нападателя и разкъсала част от дрехите му. Виждайки, че губи битката, С. Х. се изправил и казал, че „не успял да му стане кефа”. Поискал отново пари от възрастната си жертва и тя му дала 10 лева.
Престъпникът се прибрал в дома на леля си в село край Момчилград, близо до асфалтовата база, в бивш военен свинарник.
На сутринта на 22 април, около 09.00 часа, дъщерята на пострадалата баба отишла, както всеки ден, да види майка си в дома й. Тя видяла зачервеното й лице, след което възрастната жена разказала на дъщеря си за случилото се с нея. Дъщеря й съобщила веднага на брат си за чутото от майка си. Последният лично съобщил на полицията за извършеното по отношение на майка му.
При задържането на С. Х. в него била намерена и банкнотата от 10 лева.
На първа инстанция подсъдимият бе признат виновен по три обвинения, като съдът му наложи общо наказание „Лишаване от свобода” за срок от 9 години, при първоначален „строг” режим на изтърпяване в затвор. От 24 април т. г. той е зад решетки.
С. Х. обжалва пред Апелативния съд, който потвърди наказанието.
„Касае е се за посегателство спрямо правно благо със строго личен характер-половата неприкосновеност, в случая на А.Х.. Фактите в тази насока, съдържащи се в доказателствата и доказателствените средства, са анализирани от страна на първата съдебна инстанция. Те, пречупени и през призмата на експертните заключения, веществените доказателства, установяват авторството на деянието. Подсъдимият е имал категорично оформено решение да се съвокупли с А.Х., но  не е успял да го реализира поради нейната интензивна съпротивата, като деянието е останало в стадия на опита. Съдебно-медицинските експертизи категорично потвърждават упражненото спрямо пострадалата насилие от страна на подсъдимия, с цел осъществяване и на полов акт”, посочва съдът.
hard admin

*

Top