Нерде кафето на Борисов и Местан, нерде „кайвето“ на попа, кмета и мюфтията!

Представяте ли си, ако Бойко Борисов беше предложил на Лютви Местан 15-минутна Разходка на толерантността по стената на язовир „Кърджали”! И лидерът на ДПС беше приел.
Застават гардове и журналисти от едната страна на стената, а двамата крачат по величественото съоръжение – един от символите на Кърджали. Местан вади листа със схемата на ДПС за разпределение на квотите в Централната избирателна комисия (на снимката) и го предава на Борисов. В този момент вече информационните агенции и водещите сайтове са изстреляли в пространството бомбастични заглавия.
Връщат се двамата и говорят така, че енигмата в новата политика остава. Чак до нощта на пресконференциите след изборите за евродепутати на 25 май.
Разходката на толерантността остава запазена марка за Борисов и Местан, а в следващите дни медиите се упражняват по всевъзможни варианти, в това число и за бъдеща коалицията между двете формации.
А какво всъщност се получи в Кърджали на 22 март?
Бойко Борисов покани Лютви Местан на кафе, като логичен завършек на седмицата, преминала под знаковите думи на Сергей Станишев „А какво би станало, ако в Кърджали поискат референдум, и ако ДПС не е отговорна партия?”.
Идеята за кафето е средна хубост PR-ход. Особено в града, в който поп, кмет и мюфтия пият кафе заедно на 3 март. Кафето не е символ на Кърджали, знаково е кафето, което пият попа, кмета и мюфтията.
Борисов направи кофти избор със заведение, където се засичат координатите на партията на Иван Костов. Местан пък не прецени, че предвидливият домакин винаги трябва да има готовност да предложи и турско кафе. Кеф ти у дома, кеф ти в заведение, че дори и на полеви условия.
Затова следва да признаем: Нерде кафето на Борисов и Местан, нерде „Кайвето” на Хасан Азис, Петър Гарена и Бейхан Мехмед!
Реално погледнато, кафето на двамата лидери не се състоя. Те пиха по една студена вода „Банкя”. А това е интересен момент за творчески отклонения при анализиране на предизборната ситуация след понеделник. Особено след срещата при президента за разпределение на квотите в ЦИК. Ако ДПС и ГЕРБ не получат „полагаемото” (ГЕРБ със зам.-председател на ЦИК, а ДПС с още един човек в комисията), ще видите дали минералните води в „Марая” няма да се окажат първи шахматен ход за нова интересна игра между ДПС и ГЕРБ.
Кафето (без консумация) на Борисов и Местан беше само PR-ход и подаден пас за квотите в ЦИК – подкрепете ни, за да ви подкрепим. Загадка няма. Анонс за бъдещето няма. Беше разговор на 4 очи, но всичко се чу. Няма го гъдела и за бъдеща коалиция.
Двамата осъдиха “Възродителния процес” и признаха, че етническо напрежение в България няма и такова се върти само в устите на политиците преди избори. Но това от 20 и кусур години е така.
Друго би било, ако някой от ДПС беше коментирал, че след като Борисов отрече тотално „Възродителния процес”, вече има здрави темели за моста, за който говори самият лидер на ГЕРБ. Или ако Борисов, така както умело импровизираше теорията на Сюлейман Демирел за мостовете и българските турци (явно е чел трудовете на великия турски държавник), беше подготвил и загадъчно тълкувание на приказката в политиката за малката и голямата змия (няма как да не помни тезисите на Ахмед Доган за разлъката с Костов и сговора с БСП, щом като толкова често му дава оценки). И в типичния си стил на омайване на журналистите, от центъра на Кърджали да беше доразвил тази актуална теза за България, която и след следващите парламентарни избори ще бъде управлявана от широка коалиция.  
24rodopi.com
hard admin

*

Top