Не плащайте сметките, пишете жалби!

И Католическата църква с тройно по-скъп ток за декември

Не бързайте да плащате високите сметки за еленергия на ЕВН. Това е съветът на пловдивския адвокат Иван Мардеросов. Той се е специализирал във воденето на дела срещу дружеството.
Неговият съвет е хората, които се съмняват, че сметките им са надписани и не са изразходвали толкова еленергия, най-напред да напишат възражение. То се пише в свободен текст, като се излагат цифрите от фактурите и се иска проверка. Подава се в централата на ЕВН. Ако клиентът не е доволен от резултатите и продължава да твърди, че е ощетен от дружеството, може да потърси правата си по съдебен ред.
Последната седмица всеки ден в кантората ми идват по четирима-петима недоволни граждани, каза адвокатът. На всички разяснява как по законов път да защитят интересите си. В повечето случаи обаче той е убеден, че ще се стигне до съд. Донякъде напливът от недоволни абонати на ЕВН съвпада с протестите и подписката срещу електроразпределителното дружество, както и с ежедневните протести пред сградата на ЕВН.


Сред клиентите на адвокат Мардеросов, решили да потърсят правата си, е и Софийско-пловдивската католическа епархия. Сметката им за ток през декември е 1287 лева, което е точно три пъти по-висока от предишния месец. Юристът вече е написал възражение от името на епархията до ЕВН. В него е написано: Възразяваме категорично против стойността и начина на извършеното начисление. За цитирания период няма драстично увеличение в консумираната електроенергия, както за обслужването на храма, така и за прилежащата сграда, като в домакинството няма включени допълнително електроуреди, нямаме и стари необслужени задължения, които да са основание за трикратно завишения размер на търсената от нас сума, като сравняваме плащаните от нас суми за предишния период. Във възражението адвокат Мардеросов настоява ЕВН да разпореди дължимата сума да бъде преразгледана и да бъде пратено уведомление за резултата от проверката, като за времето на извършването є да не бъде прекъснат тока. Освен това епархията настоява да получи информация за какъв точно период през декември е написана дължимата сума, тъй като това не е упоменато във фактурата.
Най-вероятно и в този случай ще се стигне до завеждане на съдебно дело, прогнозира адвокат Мардеросов. Почти всички дела, които съм водил досега срещу ЕВН за високи сметки за парно и ток са печелени от клиентите ми, казва юристът.

http://marica.bg

hard admin

*

Top