Не разбирам защо ДПС ни се сърди

Нахит ДОГУ
Вторият човек в прокюрдската Партия на демократичното общество (ПДО) в Турция Сърръ Сакък специално за “Нов живот” каза, че не разбира защо ДПС им се сърди. Преди Нова година на проведения в Анкара втори извънреден конгрес на ПДО беше предложено в Турция да се приложи “българският етнически модел” спрямо кюрдите. Новоизбраният лидер на партията Нуреттин Демирташ оприличи кюрдите в Турция с живеещото в България турско малцинство и предложи прилагането на българския модел за разрешаване на кюрдския проблем. Последва вълна от протестни изявления на изселнически организации и представители на ДПС.
Ние сме горди от това, че на нашите турски братя в България бяха дадени всички демократични права, заяви Сакък и попита защо не си вземат поуки от това, а постоянно ги нападат. Подчертавайки, че не са казали нищо лошо за ДПС, Сакък каза, че ако защитават правата и свободите, ако вярват в демокрацията, това, което искат за себе си, трябва да поискат и за други народи. Това е пътят да станеш демократ, констатира кюрдският лидер.
Опитват се да се покажат пред Анкара добронамерени. Защо се страхуват, България не е ли e членка на Европейския съюз, попита ДПС Сакък.

hard admin

*

Top