Не чакайте второ Косово!

Некоректно е в този момент медиите да тревожат мирните жители на Кърджалийско с очакване за второ Косово. Не търсете под вола теле!”, каза областният лидер на ДПС в Кърджали Бахри Юмер. Той посочи, че нито в Кърджалийска област, нито в другите райони на Североизточна България, които са населени с компактни маси български турци, може да се очакват провокации. Неслучайно се наричаме Движение за права и свободи. Малцинствата у нас от години изповядват свободно религията си, развиват етнокултурата си, упражняват ритуалите си. И християните отдавна не се дразнят от тези свободи. Векове наред живеем заедно, а вече заедно сме в Европа, заяви Юмер. Той отхвърли категорично възможността за прекрояване на българските граници. Въпросът за признаването на Косово не е проблем на регионалните политици като мен. В София , не трябва да забравят, че Сърбия е наш пряк съсед, поради което би било недопустимо да провалим отношенията си. Подобни решения не следва да се взимат под напора на емоциите, посочи Юмер.

НЕ БИХМЕ СЕ ОТКЪСНАЛИ ОТ ЕС
Няма условия в България да се случи вариантът “Косово”, българските турци не биха се откъснали и обособили в отделна провинция или република, тъй като на всички им е хубаво, че сме в Европейския съюз. Това заяви областният лидер на социалистите в Кърджали Милко Багдасаров. Живеем в условията на демокрацията, а вече и по европейските правила. Кой е луд да иска да се откъсне от всичко това, посочи той. Като че ли нещата в Сърбия не са подредени по приоритети, не са изведени така напред, че да се търси решението им, поясни Багдасаров. Симпатизантите на БСП в Кърджали са изразили общо мнение, че България трябва да изчака решението на Съвета за сигурност при ООН и тогава да заеме официална позиция. Ако избързаме, ще изпаднем в доста некомфортна ситуация, намекна Багдасаров.

НЕ СЕ ПЛАШЕТЕ ОТ БЪЛГАРСКИТЕ ТУРЦИ
Няма причини България да се страхува от турците, изобщо от мюсюлманите. Невъзможно е в пределите на нашата държава да се образува друга, ислямска, по примера на Косово. Това заяви районният мюфтия на Кърджали Шабанали Ахмед. Не смятам, че у нас могат да се появят крайни радикални кръгове, които да променят настроенията в мюсюлманската общност и тя да поиска автономия, независимост или нещо друго, посочи духовният водач. У нас мюсюлманите не са концентрирани само в една област, че да има географски предпоставки за евентуално отделяне на територии. Репресиите от времето на “възродителния процес” не са забравени, но всичко е преболедувано. Щом турската автономия до днес не се е случила, никога няма да стане, ние сме в 21-и век и сме в Европа, подчерта духовният водач. Етническите малцинства получиха всички права и въпросът за някакви последствия след обявената независимост на Косово у нас не е актуален, каза мюфтията.

hard admin

*

Top