Ние плащаме за ток по-скъпо, отколкото в Холандия, Швеция, Великобритания, Белгия

Изказване на Волен Сидеров от трибуната на НС относно ЕРП-та и връщане на електроснабдяването в български ръце

 

Последните седмици при нас идва информация за страшно много надписани сметки. Буквално хиляди сметки, които гражданите получават, са явно надписани и много хора се чувстват излъгани. В тази връзка аз искам да направя едно изложение, за да стане ясно и на хората, които ни гледат и слушат, как се формира цената на тока у нас и какво трябва да се направи, за да няма такова ограбване от страна на монополистите трите дружества, за които съм говорил тук поне сто пъти от тази трибуна – ЧЕЗ, ЕВН и ЕоН. Но въпросът е не само кой ги допусна в България и ги направи монополисти, а и кой им съдейства. Това са държавни образувания като ДКЕВР и НЕК. Наскоро излезе проект за наредба на ДКВЕР, в която се предвижда покачването на цената на тока вече да става не само веднъж в годината, а да става 3 или 4 пъти. Ще ви цитирам точно, за да няма никакви съмнения: „Предвидена е възможност за корекция на цените по времето на ценовия период в случай, че е налице изменение на цените на природния газ и други промени и разходи, което води до необходимост…”. Тоест Държавната комисия за водно и енергийно регулиране трябва да регулира монополистите и да сваля цената на тока, колко трябва да е нормално, всъщност играе за тях. Тя неведнъж го е доказвала и сега с този проект за наредба, той е проект, но сигурно ще стане наредба в скоро време, ще позволи на тези монополисти да вдигат цената по 3 – 4 пъти в годината, оправдавайки се с какви ли не други странични фактори.

Цената на тока в България се образува по следния начин:

Източниците на ток, производителите – това са АЕЦ Козлодуй, ТЕЦ Бобовдол, ТЕЦ Марица Изток едно, две и три, ТЕЦ Варна и над 500 малки, т.нар. „зелени производители”. Ще ви кажа какво е цената, която НЕК купува от АЕЦ Козлодуй – 15 лв. на мегават час. Най-евтината естествено и затова сме защитници на ядрената енергетика. ТЕЦ Бобовдол – 84 лева, ТЕЦ Марица 3, който беше продаден по времето на Костовото и следващото правителство на една американска фирма с гарантирана печалба за 30 години – 84 лева, ТЕЦ Варна – 92 лева, също частно притежание, ВЕЦ-ове, т. н. и стигам до 500 малки предприятия за „зелена” енергия – средно 133 лева, т.е. най-най-скъпата цена е точно от тези предпирятия, които се наричат „зелена” енергия.

НЕК изкупува от всички тези източници, добавя такси, като тези такси са за пренос, за разни други разходи, включително и за такива разходи, които не могат да се обяснят, т.е. за загуби на практика казано.

Какво значи това? Това значи, че тези, които не си плащат тока, знаете кои са, обичайно това са циганските общности и квартали, които не плащат ток, тяхната сметка се пише на наш гръб, защото НЕК я включва, след това ЕРП-тата още веднъж я включват и ние плащаме и техния ток. По този начин НЕК продава на ЕРП-тата средно за 79 лева на мегават час електроенергия. Оттам нататък ЕРП-тата добавят още и вече продават с още по-голяма цена на потребителя и на фирмите. Така НЕК, например в киловатчаса ако се сметне, продава за 8 ст. Електроенергията, ЕРП – ЧЕЗ, ЕВН и ЕоН продават за 18. А НЕК я е купил за 4-5 от АЕЦ!!! Само че смятайте, от 4 – 5 стотинки тя за нас вече става 18 стотинки. 3-4 пъти се увеличава цената на тока, само че минавайки през една-втора ръка.

Сега ще ви прочета част от доклада за НЕК за 2011 г., в който доклад се отбелязва каква печалба е реализирало това дружество. Казва по колко гигаватчаса електроенергия е закупил НЕК и накрая се отчита, че приходите за продажба от 2011 г. са на ниво 3 115 619 лв., което бе повишение спрямо миналата година. В същото време за НЕК се говори, че била на загуба. Как така? Реализират над 3 милиарда доходи, а е на загуба?! След това какво става? След това НЕК продава на ЧЕЗ Разпределение АД, ЕоН България мрежи, АД ЕРП Златни пясъци, ЕВН България, общо 4 предприятия. Тези 4 предприятия вече качват, както казах, още цената и накрая те реализират около 3 800 000 лв. Значи имаме над 3 милиарда за НЕК и още 3 800 000 за четирите дружества. Близо 7 милиарда добавена стойност върху цената на тока!!!

Е, как няма да се оплаква българският гражданин и как няма да реве?! Защото има хора, които реват със сълзи когато получат сметките си.

Тук трябва да ви направя едно сравнение, защото има някои спекуланти, които говорят, че цената на тока в България била по-ниска в България. Да, номинално тя е по-ниска отколкото в други държави. Но има един фактор, г-н Дянков го знае много добре, който се казва покупателна способност. Когато се смята през този фактор, излиза, че в държави като Великобритания, Белгия, Естония, Ирландия, Латвия, Холандия, Австрия, давате си сметка какъв стандарт на живот има там, плащат по-ниско цената на тока, сравнено с покупателната стойност на българина. Т.е. ние плащаме по-скъпо, отколкото в Холандия, Швеция, Великобритания, Белгия и т.н.

Това е една деформация, която трябва да се изправи. Аз няколко пъти съм призовавал тук и днешното правителство, и предишното да прекратят договорите с ЧЕЗ, ЕВН и ЕоН, да върнат енергото в български ръце, да отпадне тази посредническа роля, която надува цената и българина да получава ток на цени, поносими с неговия стандарт. Нищо друго не искаме. Не искаме някакви чудеса, или неща, които не се сбъдват. Това е абсолютно реализируемо, освен това е наложително, защото тези дружества погазват договора, с който са пуснати в България. Ние сезирахме ДКЕВР да отнемат лиценза на тези три дружества, защото има редица нарушения на лиценза. Това самата комисия го е регистрирала в одитния доклад.

Защо правителството се бави и не иска да прекрати тези три договора? Ами в крайна сметка тук беше председателят на парламента на Албания, една държава, която не е в ЕС, обаче изгони ЧЕЗ. Преди броени дни, седмици може би, ЧЕЗ бяха изгонени от Албания, тъй като са недобросъвестна компания и явно правят същите неща, както и в България. Албания обаче има характера да го направи и да каже ние не искаме да работим с вас. Защо в България вече няколко правителства подред не искат да изгонят тези фирми, които изкуствено надуват сметките на тока? Ако т

ова се направи, аз ако имам властта от българските избиратели, бих го направил. Това ще бъде едно от първите три неща, които ще направя, ако имам изпълнителната власт. Това е категорично, нямам никакви колебания. Независимо дали ще се обади някой чуждестранен посланик или някой друг лобист и ще се опита да каже ама защо така. Ами защото тези дружества са грабителски. Колониални. Между другото това го каза премиерът Борисов през 2010 г., но след това някак си забрави своите думи. Аз тогава го поздравих и това беше една от причините за подкрепата ми. Той ги нарече колониални тези дружества пред българската общност в Чикаго, има го черно на бяло, и аз се зарадвах, че използва даже моята фразеология. След това защо забрави не знам. Трябва да кажа някой ден сигурно ще стане ясно. Но така или иначе изводът, който прави партия АТАКА е, че трябва незабавно да се прекратят договорите с ЧЕЗ, ЕВН и ЕоН, българското електроразпределение да се върне в български държавни ръце и цените на тока да бъдат регулирани надолу, подчертавам надолу, не нагоре, и да бъдат замразени до излизане на България от кризата. Това са мерките, които трябва да вземе сегашното правителство, бъдещото правителство да ги потвърди и те да не се променят. Това не е партийна кауза, това е национална кауза. Аз съм убеден, че ако го направи сегашното правителство, то ще получи много сериозна подкрепа от хората. Ако не го направи, ще покаже, че има по-силни фактори от него и те са олигархични, лобистки и корпоративни. Една държава обаче не трябва да бъде по-слаба от корпоративните интереси.

Това са истинските проблеми на днешния ден и аз бих се зарадвал ако всички политически партии и техните лидери в наближаващите месеци преди изборите заявят ясно, ако имат властта и мнозинството в парламента, спрямо тези три монополни дружества ЧЕЗ, ЕВН и ЕоН. Ще прекратят ли тези договори с тях и ще върнат ли електроразпределението в български ръце, и ще намалят ли цената на тока, така че тя да бъде съобразена с българския стандарт на живот и доходи?

hard admin

*

Top