Николина Ангелкова: Никога не съм твърдяла, че имам магистърска степен от „Харвард“! Възпитаник съм

Кърджалийката Николина Ангелкова е служебен министър на транспорта. Както 24rodopi.com вече писа, нейното име бе забъркано в скандал още в деня на номинациите на президента за служебното правителство. От пресслужбата на държавния глава пуснаха CV, в което бе посочено, че Ангелкова е възпитаник на „Харвард”. Журналистката Велислава Дърева обаче обяви сензационно, че Ангелкова не е учила в „Харвард”, а има „двуседмичен курс за 10-20 хиляди долара”.
В „24 часа” кърджалийката, която е дъщеря на бизнесмена от кв. „Гледка” Панайот Панайотов, твърди, че никога не е казвала, че има магистърска степен от „Харвард”.
Г-жо Ангелкова, знаехте ли, че ще сте първата жена – министър на транспорта в тази държава?
– Eдва след като президентът потвърди моята номинация, разбрах, че съм първата жена – министър на транспорта. Навремето е било министерство на железниците и се е приемало, че това е мъжка работа. Мисля, че към днешна дата една жена може да се справи.
– Знам, че имате малка дъщеричка и че сте прекратили майчинството си, кой я гледа?
– Дъщеричката ми Далия е на 6 месеца, да са живи и здрави свекървата и свекърът, както и бавачката Люси. Родителите ми също помагат и благодаря на всички за подкрепата.
– Каква е историята с “Харвард”?
– Отговорът на университета е ясен и еднозначен и аз не мисля, че имам какво повече да коментирам. Никога не съм твърдяла, че имам магистърска степен от “Харвард бизнес скул”, а че съм възпитаник на тяхната програма за ръководни кадри, която е на изключително високо ниво. Това не е единствената ми специализация в “Харвард” – преминала съм отделни обучения за водене на преговори, сливания и придобивания, капиталови пазари и бизнес стратегии.
– Казахте, че по програма “Транспорт” има вероятност да ни санкционират с около 24 милиона лева, които са рискови след одита по проектите.
– Това е предварителен доклад от Изпълнителната агенция за одитиране на средствата от ЕС в България. Като всеки предварителен доклад, той показва, че са нужни спешни мерки, за да отговорим на направените констатации, така че да ги минимизираме или те изцяло да отпаднат.
– Кажете рисковете?
– Тези констатации са на база проверка на пътни и жп проекти и са свързани с прилагането на Закона за обществените поръчки и контрола на изпълнение на проектите. Ако ние успешно се защитим при всяка констатация, санкциите може и да паднат, или да бъдат минимизирани. Важно е да се знае, че дори и да ни наложат финансова корекция, парите няма да бъдат загубени и могат да бъдат пренасочени към други проекти. Голямото ни предизвикателство е, че до края на 2015 г. трябва да разплатим 1,5 млрд. лв., или по 100 млн. лв. на месец, за да не загубим пари.
– Безнадеждно ли е?
– Не е безнадеждно, амбицира ни. Започвам детайлна инспекция на всеки от рисковите жп проекти, а пътните ще проверим съвместно с колегите от регионалното министерство. Към момента са идентифицирани следните високорискови проекти – автомагистрала “Марица” – лот 1, “Струма” – лот 4, жп линията Първомай – Свиленград и ж.п. линията Септември-Пловдив. Предстои да изготвим стриктен план за максимално активизиране на строители и бенефициенти, да засилим ежедневния контрол по изпълнението, за да сме сигурни, че тези пари ще бъдат усвоени. В момента е разгарът на строителния сезон и следващите 2 месеца ще са решителни за цялостното изпълнение на програмата до 2015 г. Вярвам, че до края на 2014 г. няма опасност да загубим пари, тъй като до този момент сме усвоили 63% от бюджета и до края на годината трябва да разплатим само още 82 млн. лв., което е постижимо.
Усилията ни са съсредоточени в ускоряването на рисковите проекти и финализирането им в срок. Моята първоначална оценка показва, че въпреки че инфраструктурни проекти са в процес на изпълнение, на някои места са допуснати забавяния заради липсата на правилно планиране на техническата подготовка, което води до възникване на допълнителни дейности в хода на проекта и искане на допълнителни пари. Едновременно с това е налице и липсата на адекватна оценка на риска по отделните проекти.
– Споменахте за преподреждане на проектите за следващия програмен период. Лобито на пътищата ли идва?
– Не, не идва лобито на пътищата. Аз имам афинитет към пътищата и няма да крия, че строежът на магистрали ще ми остане любима тема. За разлика от останалите държави в Европа ние нямаме нормално изградена пътна мрежа и първата си магистрала приключихме успешно миналата година. Това обуславяше и приоритетите в пътните проекти. Но трябва да сме обективни и да се съобразяваме и с приоритетите на ЕК, които са железопътната инфраструктура и водните пътища.
Снимка: 24часа
hard admin

*

Top