Нова присъда срещу Веляйтин Вели, усвоил крупна сума с фалшиви документи

Скандалният кърджалийски бизнесмен Веляйтин Вели отново бе осъден, съобщиха от Съдебната палата в Кърджали.
Вели сключи споразумение с Районна прокуратура пред Районния съд в Кърджали по обвинение в документна измама. Магистратите признаха Вели за виновен в това, че на 05.11.2008 г. в гр.Кърджали, чрез използване на документи с невярно съдържание – фактура №0000000028/05.11.2008 г., издадена от ЕТ „Ъшък -В.В.”*** за обект „Ремонт покрива на столова детска градина -с.Ястреб, общ.Кърджали на обща стойност 28416,00 лева с начислена печалба и ДДС и акт Образец 19 за обект „ОР – покрива на столова към ЦДГ с.Ястреб, общ.Кърджали на обща стойност 28416,00 лева с начислена печалба и ДДС,е получил без правно основание чуждо движимо имущество на Община – Кърджали – парична сума в размер на 15131,25 лв., с намерение да го присвои, като полученото имущество по чл.212 е върнато. Налага му наказание “Пробация” със следните пробационни мерки: „Задължителна регистрация по настоящ адрес” за срок от 2 години и 4 месеца с периодичност два пъти седмично, „Задължителни периодични срещи с пробационен служител” за срок от 2 години и 4 месеца.
Вели ще трябва да плати и 765 лева разноски по делото.
Районният съд в Кърджали прекратява наказателното производство
Както вече 24rodopi.com писа, спрямо Вели има и друга санкция. Районният съд в Кърджали постанови, че отнема една четвърт от имуществото на видния бизнесмен след като го осъди за издаване на документи с невярно съдържание и опит да бъдат присвоени общински средства. Веляйтин Вели отнесе условна присъда от три години с петгодишен изпитателен срок.Според магистратите в периода 29.03.2007 г. до 01.08.2007 г. в Кърджали при условие на продължаващо престъпление чрез използване на документи с невярно съдържание издадени за извършени от неговата фирма ЕТ „Ъшък В.К.” строителни работи той е ощетил общинската хазна.Велиятин Вели е издал три фактури за обектите „Ремонт на санитарни възли и стая –кметство Стремци и ремонт на стая за нуждите на гражданска защита.Община Кърджали” на стойност 42 437,19 лева ,”Благоустрояване на улица Стадионска , село Стремци,община Кърджали” на стойност 86 385,72 лева и „Основен ремонт на тренировъчен комплекс с борцов салон-с.Стремци” на стойност 50 000 лева.Освен това е получил без правно основание чуждо движимо имущество на община Кърджали с намерение да го присвои-сумата от 86 909,82 лв.
Съдът запорира две сметки на бизнесмена в Юробанк,както и три сметки в Първа инвестиционна банка. Очаква се да бъдат конфискувани принадлежащите на фирмата джип „Мерцедес”320 Г с уникалния номер от четири осмици, както и специализиран автомобил „Скания”. Веляйтин Вели притежава бензиностанция до село Стремци,както и недвижими имоти до селата Царевец и Соколяне.
Веляйтин Вели обжалва решението и все още още няма влязла в сила присъда.
24rodopi.com 
hard admin

*

Top