Новината в снимки: Байрамич посрещна екипа на Акиф Акиф

Делегация, водена от кмета на Момчилград Акиф Акиф, посети побратимената община Байрамич.
Българската делегация беше поканена на Фестивала за култура и изкуства „Ида”, който се проведе за 20-та поредна година под патронажа на турската община. Гости имаше и от румънския град Кампия Турзи.
Кметът Акиф Акиф беше придружен от общински съветници, кметове на населени места и служители на Общинска администрация. Визитата продължи три дни, в които бяха включени официални срещи с кмета на община Байрамич Исмаил Тунджер, както и с общински съветници, представляващи различни партии в местния меджлис.
„За нас гостуването ни в Байрамич е чест и гордост, защото ни се отдава възможност да се опознаем, да обменяме опит и да празнуваме заедно по време на празниците. Само в рамките на една година, откакто двете общини подписаха сътрудничество за побратимяване, ние вече даваме пример за добри практики не само в сферата на земеделието, но и за партньорство и приятелство на международно ниво. Участието ни на фестивала „Ида” е сериозна стъпка за взаимно съдействие при организиране на бъдещи инициативи в областта на културата и изкуствата. Убеден съм, че Момчилград и Байрамич ще продължат да работят за реализирането на общи проекти, които да допринесат за развитието на двата региона”, заяви Акиф Акиф в приветственото си слово при откриването на фестивала „Ида”.
Ден по-късно кметът на Момчилград присъства на церемонията по награждаването на победителите в състезанието „Златна ябълка” с участието на земеделски производители от община Байрамич.
Официалната среща между Акиф Акиф и колегата му Исмаил Тунджер се проведе в кабинета на турския кмет при изключително ползтотворен и добър диалог. Градоначалникът на Момчилград подари на Тунджер картина с пейзаж от Родопите, дело на местния художник Камбер Камбер, а получи книга на известния турски писател Тургут Йозакман – „Републиката – Чудото на турския народ” и продукти, произведени в Байрамич.
Тунджер почерпи Акиф с турски чай, а по-късно двамата се возиха в градския транспорт и разгледаха местни забележителности.
Кметът на община Байрамич заяви, че възнамерява да поведе към България делегация от общинари, бизнесмени, културни дейци и земеделски производители.
Припомняме, че сътрудничеството между община Момчилград и община Байрамич датира от 12 май 2012 година, като протоколът за побратимяване беше подписан в Момчилград. Двете общини имат споразумение за сътрудничество в сферата на земеделието.

hard admin

*

Top