Новината в снимки: Байрамският намаз

Празничен намаз за Рамазан Байрам имаше в 317 джамии в Източните Родопи тази сутрин. Хиляди се стекоха в храмовете. Централната джамия в Кърджали не можа да побере всички мюсюлмани и част от тях изпълниха ритуала в двора.
Всички мюсюлмани в село Глухар се събраха пред джамията в ранното утро (на снимката), за да участват в намаза, а после си честитиха празника. Той продължава до 10 август.
„Байрамът е връхната точка на духовността, която трябва да бъде постигната. Най-късно до първия празничен ден, преди байрамската молитва, мюсюлманинът трябва да даде милостинята “фитре”, която тази година е в размер на 4 лв., или хранителни продукти на тази стойност”, поясни за 24rodopi.com Бейхан Мехмед, районен мюфтия на Кърджали.
Размерът на милостинята се определя според еднодневната хранителна дажба на човек. Фитре е милостиня за здравето на човека, който я дава.
По време на свещения месец Рамазан заможните мюсюлмани трябва да дадат и задължителната милостиня “зекят”. Зекят е дългът на заможния към нуждаещия се. Тази милостиня се дава веднъж в рамките на една лунна година на определена дата. Ако се пресрочи датата, милостинята се счита за дълг.
Зекят  се дава от човек, който освен че може да покрива основните си разходи, притежава жилище, автомобил, прехрана за няколко месеца напред и няма финансови задължения.
„В последната една година той трябва да е поддържал стандарт, който да му позволява да има в наличност минимум 4075 лв. или богатство, което да надвишава този сума”, твърди Ведат Ахмед, зам.-главен мюфтия.
И двете милостини се дават преди празника на бедни мюсюлмани в нужда, за да могат и те да посрещнат Рамазан байрама по подобаващ начин.
За бедни и нуждаещи се приемат тези, които имат прехрана само за ден, скитащи, хора с ниски доходи, сираци, вдовици, ученици, студенти.
Садака (милостиня) се дава и на хора, които са отворени за исляма или благоразположени към религията, на хора, които не са богати, но се занимават с разпространяването или изучаването на исляма или с богоугодни дела, както и на пътници, останали без средства.
hard admin

*

Top