Новината в снимки: В Душинково почетоха Исхак Деде

Стотици се събраха на празника Яръм Байрам в джебелското село Душинково.

Тук се пресичали керваните от Ивайловградско към Тирана и от Атина към Санкт Петербург. Извършвал голям обмен на стоки, а самото тържище е ставало в определен ден. Имало е и хан, където търговците са отсядали, за да си починат от дългия и изморителен път. Още от древни времена всяка есен, когато вече е прибрана реколтата от полето, хората тук са организирали и голям събор. Наричали са го “Пазар изложение”. Традицията не е спирана и до наши дни.

Гости на празника бяха кметът на Джебел Бахри Юмер и заместникът му Хюсеин Мустафа. Специално за „Яръм Байрам” бяга дошли изселници от Турция.

Зад името на Душинково се крие мистична история. По времето на Османската империя се е практикувало смели и заслужили войници- ветерани от армията да остават по местата, където биват освободени от служба и да ги управляват. Това се е правело по волята на султана. Така и в Душинково се установил Исхак Деде, който при последната си битка в Черна гора, се завърнал по мистериозен начин, гласи поверието. Легендата разказва, че местните го намерили без ръце и крака, без да е ясно как и с какво е дошъл. Били останали само торса и главата, в които мюсюлманите казват, че се крие душата. Оттам и селото получило името си – Душинково. Исхак починал от раните си, а на мястото построили теке (мюсюлмански храм, в който се поставят гробовете на велики хора, смятани за светци). До него се намират и стари гробове, някои от които на повече от 600 години.

 За да продължат традицията, всяка година местните организират събор, по време на който хората се покланят и пред гроба на Исхак Деде. Правят го, защото вярват, че поклонението помага за изцеление на болните и опрощение на грешните. В местната джамия пък се раздава пилаф (варен ориз с месо) за здраве. За да станат част от празника, всяка година в Душинково се събират стотици хора от близо и далеч.

Снимки: Рафет Али

hard admin

*

Top