Новината на деня: Гоним 4-ма чужденци, 27 турци получиха в Кърджали статут „постоянно пребиваващ в България“

17 турски гражданин получиха вчера съобщения от Областната дирекция на МВР в Кърджали, че с решение на Дирекция „Миграция” им е предоставен статут на „постоянно пребиваващ в Република България чужденец”. Най-възрастният от тях е роденият през 1930 година Ахмет Йозхелваджъ, а най-младият – роденият през 1995 година Беркай Гезер, съобщиха за 24rodopi.com източници от полицията.
Оформянето на националния документ за задгранично пътуване и подаване на заявление за издаване на български личен документ могат да се извършват след 30-ти януари на гишетата за обслужване на граждани в група “Миграция” при ОДМВР-Кърджали.
Заради изселниците, Кърджали е сред 5-те области в България, където се правят най-много постъпки за постоянно установяване в страната. На 10 януари още 10 турски граждани получила статут „постоянно пребиваващ в България”.
Мнозина от новите кърджалийци обаче не се придържат към правилата, наложени от Закона за чужденците и имат проблеми с полицията. Само за последните 10 дни кърджалийската полицията е наложена на 3-ма турци принудителната административната мярка “Отнемане на правото на пребиваване в Република България”. Това са 33-годишните Гюлназ Ватансевер и Сибел Шашлъ, както и на родената през 1956 година Зюбейра Айан, „която в едногодишен срок след разрешението не се установила и не е пребивавала на територията на страната”.

Преди месец същата санкция була наложена и на 42-годишният Нихат Гюнгьор, който получат статут, но продължил да си живее в южната съседка.

hard admin

*

Top