„Нови” измамени и нови дела срещу бизнесмен-пандизчия

Христо Русев „бере плодовете” от схемата „Един апартамент-продаден на двама”
Проблемите за скандалния строителен предприемач Христо Русев продължават дори и след влизането му в затвора. Нов обвинителен акт внесе Районната прокуратура в Кърджали срещу бившия бизнесмен и настоящ пандизчия. Става въпрос отново за измама с продажба на жилище в областния град. Схемата е същата. Потърпевшата в случая е дала сумата от 40 000 лева на фирмата на Русев „Ахридастрой” за жилище в строяща се сграда в Кърджали. Историята започва през 2009 година, продължава няколко години, но купувачът така и не получава нотариален акт за апартамент, нито ключове, нито пък обратно парите си. Съдът в Кърджали обаче върна делото на прокуратурата заради допуснати процесуални нарушения.
Както вече 24rodopi.com писа, строителният предприемач Христо Русев излежава в момента присъда от 7 години и 8 месеца в затвора именно за измами с жилища. Той обаче така и не се призна за виновен по отправените му обвинения за измама на десетки граждани, които му платили суми от порядъка на 30-40 хиляди лева, но не са получили апартаменти. Русев получи най-тежката присъда, издавана в Кърджали за последните 24 години по отношение на така нар. “престъпления на белите якички”. В съдебната зала тогава стана ясно, че Русев е действал по схемата „Един апартамент – продаден поне на двама”. Той е продавал апартаменти в 4 жилищни кооперации в Кърджали. Бъдещите новодомци парафирали предварителни контракти и внасяли средства, съобразно договорирани дати. Малко преди да бъдат завършени повечето от жилищата, те били прехвърлени от фирмата на Русев “Ахридастрой” на роднини на съпругата му Кирилка Русева. По-късно се оказа, че едно жилище е било продавано на двама или трима кандидати.
Русев твърди, че също е жертва на измама, но така и не представи доказателства. Той визира имената на бивши прокурори, бивш полицай и бизнесмени със съмнителна репутация.
19 от измамените се жалваха в Окръжна прокуратура и тя повдигна обвинение срещу Русев. По първото приключено дело се доказа, че причинената вреда е в размер на 456 586 лева.
Тепърва и други измамени започват да водят дела срещу бизнесмена зад решетките.
hard admin

*

Top