Нула гласа за Пашов, 22-недостачъчни „За” Емин

Хакиф Емин
Близо 4 месеца след изтичането на мандата на обществения посредник, Кърджали все още няма омбудсман.
По 7 минути получиха вчера двамата кандидати Пейчо Пашов и Хакиф Емин, за да убедят Общинския съвет в областния град да гласува доверие на един от двамата за следващия 4-годишен мандат на поста. 150 на сто от средната работна заплата в общинската администрация плюс добавки за трудов стаж и професионален опит в размер на процент от минималната заплата ще получава омбудсманът на Кърджали, но нито един от двамата кандидати не успя да убеди мнозинството от 32-мата присъстващи общински съветници в правотата на своята концепция за поста. 28 гласуваха „въздържал се”, а четирима против при избора на Пашов, докато за Емин 22-та гласа „за” се оказаха недостатъчни за негов нов мандат. Петима се въздържаха, а трима гласуваха против кандидатурата на досегашния обществен защитник.
От групата на ГЕРБ заявиха, че ще направят предложение за промяна дейността на омбудсмана. Съветниците от партията на Борисов не одобриха нито един от двамата кандидати, като същевременно се обявиха против процедурата за избор, като се позоваха и на „съществени пропуски в правилника”.
От трибуната на Общинския съвет, Пейчо Пашов заяви, че мандатът на Хакиф Емин е изтекъл на 24 септември миналата година, като досега омбудсманът изпълнява задълженията си в нарушение на закона. Пашов посочи, че по правилник изборът на обществен посредник се насрочва два месеца преди изтичане на мандата. „Знам, че имам нищожни шансове като надпартийна кандидатура. Обществена тайна е, че остават няколко месеца до достигане на възраст за пенсиониране на Хакиф Емин. За това съм готов ако поема поста, да го привлека в моя екип до настъпване на необходимата възраст”, заяви още Пашов.
hard admin

*

Top