Нур, Местан и Х – в битка за шеф на ТМЦ?

Центърът ще заработи най-късно през май
Известният творец Фахри Нур, популярен музикален специалист от София и бившата зам.-директорка на закрития театър „Кадрие Лятифова” Сабиха Местан – това са трима от фаворитите за шеф на Театрално-музикалния център (ТМЦ), който ще заработи в Кърджали до месец, по силата на министерско постановление.
ТМЦ ще бъде държавен културен институт с предмет на дейност „Създаване и разпространение на спектакли в областта на драматичното, кукленото, музикалното и танцово изкуство”. Имуществото, архивът, правата и задълженията на Драматично-кукления театър „Димитър Димов” преминават към Театрално-музикален център – Кърджали. Очаква се до дни министърът на културата Петър Стоянович да утвърди Устройствен правилник за новия културен институт в Кърджали.
54-годишният Фахри Нур живее на две места – в 4-милионния турски град Измир и в село Звездел. Родом е от момчилградското село Пазарци. Тай е завършил Егейския университет, със специалност „Традиционно пеене”. Завършилият турската Държавна консерватория нашенец пише поезия, занимава се и с дървопластика.
Сред фаворитите за място в ръководния състав е бившата зам.-директорка на закрития преди повече от три години Държавно-музикален драматичен театър „Кадрие Лятифова” Сабиха Местан. Не е изключено тя отново да заеме поста „зам.-директор по административните въпроси”.
В ДПС сочат, че сред фаворитите е и музикален специалист от столицата, чието име се знае само от лидера Лютви Местан.
ТМЦ в Кърджали ще заработи най-късно в първите дни на месец май, уверяват от Министерството на културата.
hard admin

*

Top