Няма опастност за Ивайловград

[b][i]* Язовир “Студен кладенец” прелива, но ситуацията засега не е тревожна[/i][/b]

[i][b]Диана МАРКОВА[/b][/i]
Продължителните обилни валежи в района на Източните Родопи препълниха яз. “Ивайловград”, който е последният от каскадата на река Арда. 61 литра на квадратен метър дъжд бяха измерени в района на язовирната стена. Още в събота вечерта водата прехвърли максималната кота от 120 метра. Първоначално започна да се излива от страничните преливници, а след това и от централните. Към 12 часа вчера през преливниците преливаше 515.10 куб. метра вода в секунда. Приливът започва да се увеличава рано сутринта тъй като от отворените клапи на яз. “Студен кладенец” се освобождават големи водни обеми.
Въпреки преливанията няма опасност от наводнение на града, нито на село Славеево, през което Арда последно преминава, за да напусне пределите на страната и навлезе в гръцка територия.
При рекордното преливане преди две години, когато през преливниците преминаваше около 1500 кубика в секунда вода бяха наводнени помпите на ВиК, които захранваха Ивайловград с вода. Сега такава опасност няма. При такива ситуации българските власти своевременно уведомяват гръцките съседи за повишеното ниво на реката и преливането на язовира. Според информация на НЕК при проектирането и строителството на яз. “Ивайловград”, тъй като е пограничен район, съседните държави още през 1962 г. са били уведомени за максималното водно количество, което може да премине през преливника на стената, а то е 5 250 куб метра в секунда. Ако я нямаше язовирната стена, която да задържа високите води, наводненията в съседните държави щяха да имат катастрофални размери, категорични са специалистите от НЕК.
При предишни преливания журналисти от гръцки медии са правили репортажи от язовирната стена, за да покажат, че водната стихия не може да бъде спряна, въпреки че трите турбини във ВЕЦ-а работят.

информация: в. Нов Живот

hard admin

*

Top