Няма работа, кредиторите ни съдят вече и за телевизора!

С топлото тръгват хиляди родопчани на Запад

 

Бум на гурбетчии от Родопите в Западна Европа прогнозират туроператори със затоплянето на времето. За тенденцията данни дават и местни кметове.

„Ще видите на изборите през юли колко малко хора ще са останали по селата. Гладът, безработицата и липсата на инвестиции кара хората да тръгват със семействата си. Няма връщане назад”, коментира пред репортер на „Родопи voice” Стелиян Иванков, който вози хора за Западна Европа с микробус от 12 години.

„Пиратските” превозвачи ставали все повече, твърди той. „Някои колеги вече имат втори, че и трети микробус”, доверява Иванков, който вози гурбетчии до Холандия и Белгия.

Все повече напускащи стигали до извода, че „този регион няма да се оправи, сякаш има политика да се обезлюди”, според туроператора. В последните 4 години единствените крупни инвестиции в Родопите са в „Горубсо – Мадан” и „Теклас” в Кърджали. Прогнозираните мегаинвестиции за златодобив в Крумовград и от „Горубсо – Кърджали” срещат административни пречки заради реакции на политици и свързаните с тях екоорганизации. Заради тях пък правителството бави разрешителните за старт на производство и откриване на работни места.

„Купих телевизор с кредит, но останах без работа и сега от магазина ме дадоха на съд”, споделя Сабри Мухамед от кърджалийския квартал „Възрожденци”. Магистрати в Кърджали пък вече осъдиха Д. Ю. С., който взел от „Ти Би Ай кредит” 2 120 лева и 30 стотинки, за да купи ел. уреди за нуждите на семейството си. Трябвало да погасява месечно по 197 лева и 70 стотинки, но останал без работа и сега е принуден да търси препитание в Западна Европа, защото в родния край е невъзможно да си намери работа.

Тревожното в последно време е, че не заминава само съпругът, а цялото семейство, отчита наблюденията си кметът на Момчилград Акиф Акиф. Той посочи и примери за заминали на Запад родопчанки, след като си осигурили работа, а мъжете им останали тук да гледат децата.

Само за един ден от Аврен за Германия тръгнали 14 човека, съобщи кметът Димитър Антонов. През топлите месеци местните се трудели в Испания, Англия, Гърция и Италия.

 

На снимката: Наши роми ровят в контейнерите за отпадъци в Лондон. Снимката е направена от наш читател в началото на седмицата

hard admin

*

Top