Обвиняемият за подкупи и злоупотреби с пари на ЕС бивш министър Мирослав Найденов бил „мозъкът“ на партията на кърджалийския животновъд Бойко Синапов

Привлеченият като обвиняем бивш земеделски министър Мирослав Найденов бил „мозъкът” на партията на животновъда от Кърджалийско Бойко Синапов.

„Той посъветва Синапов да създаде нова земеделска партия, а така също и обеща финансиране. Сега всичко е пред провал. Нали срещу него са повдигнати три обвинения, грози го затвор. Абсолютен политически труп е. Найденов се обади на Синапов да закара малко овце пред парламента, когато правителството подаваше оставка”, разкриха за 24rodopi животновъди от асоциацията на Синапов.

Нова земеделска партия ще бъде учредена по идея на Националната асоциация на животновъдите, съобщи през декември лидерът й Синапов. Идеята е партията да защитава интересите на производителите чрез представителство в Народното събрание, тя ще бъде учредена в началото на идната година, за да може да участва в предстоящите избори, поясни тогава Синапов.

Ще припомним, че Синапов стана за един ден директор на “Земеделие и гори” в Кърджали по заповед на Найденов, но заради дългове към НАП министърът на земеделието отмени назначението.

Софийска градска прокуратура (СГП) привлече във вторник като обвиняем бившия министър на земеделието и храните Мирослав Найденов. От пресцентъра на Прокуратурата съобщиха, че Специализираното звено за противодействие на злоупотребите със средства на Европейския съюз към СГП привлече в качеството на обвиняем Мирослав Найденов – бивш министър на земеделието и храните. На Найденов са му повдигнати три обвинения.

Досъдебното производство, по което той е привлечен като обвиняем, е образувано на 9 ноември 2009 г. срещу неизвестен извършител за престъпление по чл. 321, ал. 6 НК.

Найденов е обвинен за това, че:

1. През октомври 2010 г. в гр. София е обещал подкуп, в размер на 200 000 лв., на Светослав Симеонов – длъжностно лице, което заема отговорно служебно положение – изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие”, за да извърши действие по служба, а именно да подпише платежните нареждания за възстановяване на ДДС на търговските дружества „В.Д.В. 007″ ЕООД и „Мелком” ООД по „Програма за разпределение на храни от интервенционни запаси за социално слаби лица по плана за 2010 г.” – престъпление по чл. 304а НК.

2. На 2 ноември 2010 г. в гр. София е принудил Светослав Симеонов (изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие”) да извърши нещо, противно на волята му – да подпише предварително изготвен сигнал до Малена Филипова – завеждащ отдел „Инспекторат” на ВКП, за упражняван върху него систематичен натиск и заплахи от страна на бившия изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие” – Калина Илиева, и от страна на Красимир Тренчев – прокурор от СГП, като злоупотребил с властта си, в качеството си на министър на земеделието и храните – престъпление по чл. 143, ал. 1 НК.

3. През март 2010 г. в гр. София, в качеството си на длъжностно лице – министър на земеделието и храните, обвиняемият Найденов е използвал своето служебно положение, за да набави за Йосиф Новосад (управител и собственик на „ЧЕХ – Йосиф Новосад” ООД), противозаконна облага, а именно спечелването на обществена поръчка за „Доставка на хранителни продукти за разпределение на лица в неравностойно положение по обособени позиции – план за 2010 г.”, обявена от Държавен фонд „Земеделие” по „Програма за разпределение на храни от интервенционни запаси за социално слаби лица по плана за 2010 г.” – престъпление по чл. 283 НК.

На обвиняемия Мирослав Найденов е наложена мярка за неотклонение „парична гаранция” в размер на 10 000 лв.

Делото срещу Мирослав Найденов няма нищо общо с политически сили. Това каза пред журналисти Божидар Джамбазов, ръководител на специализирано звено, което се занимава с разследването на злоупотреби със средства от Европейския съюз. Делото е образувано срещу неизвестен извършител през 2009 г. наказателното дело започва по сигнал от ДАНС, в който се говори за схема на злоупотреба и неправомерно реализирани проекти в Държавен фонд „Земеделие” и въобще – проекти, които са свързани със земеделски субсидии, каза прокурор Джамбазов. В хода на разследването са използвани специални разузнавателни средства, каза Джамбазов.

На въпрос – дали е имало натиск върху Прокуратурата, прокурор Божидар Джамбазов каза: „Не е имало оказан натиск върху прокуратурата”.

На въпрос – възможно ли е още през 2010 г. да се е знаело за евентуални престъпления на Мирослав Найденов, за които министърът е обвиняван днес, а от прокуратурата да смятат, че е имало престъпен сговор от неизвестни извършители в аграрното министерство, Божидар Джамбазов каза: „За да се повдигне обвинение срещу което и да било лице, е необходимо да има категорични доказателства срещу него. Докато не се съберат, няма как да бъдат повдигнати обвинения”.

Наложило се е Прокуратурата да търси други начини, за да докаже своята теза, защото не може да се разчита на показания на свидетели, които са заявили едно, а впоследствие казват, че не биха потвърдили своите показания, каза прокурорът.

В изявление до медиите бившият земеделски министър заявява: Повдигнато ми е обвинение по дело, което е отлежавало 3 години и половина в изчакване на подходящия момент, но за мен това е възможност да изчистя името си и да посоча поръчителите.

В изявлението на Мирослав Найденов се казва още: Вчера, в 15:00 часа, получих призовка за разпит в качеството ми на обвиняем. Реших да не се възползвам от правото си да се явя след 3 дни и за това се явявам незабавно днес в Софийска градска прокуратура по доносите, които Калина Илиева години наред разнасяше по различни инстанции и политически партии.

Още веднъж заявявам категорично, че не се притеснявам нито от Калина Илиева, нито от СРС-тата, с които е била окичена, нито от твърденията на други лица, свързани с това дело, които са склонявани да свидетелстват срещу мен, се казва в изявлението на Мирослав Найденов.

hard admin

*

Top