„Обещавам! Няма да пия кафе с Караянчева, оставете ме началник!“

15 досегашни началници на държавни структури на властта в Кърджали ще останат на постовете си.
Освободени са от “мъчителното” движение „Дългосрочно боледуване, за да се избегне понижение, смяна или уволнение”.
Новината за 15-те, които са били началници по времето на ГЕРБ, но ще останат и при ДПС и БСП, дойде от самия Милко Багдасаров, народен представител от Коалиция за България. Той е един от тримата кадровици в Източните Родопи.
 
***
Някои са били началници и преди ГЕРБ, че и от по-рано. Сиреч, следва да се отчете, че са професионалисти. Ценни кадри. Колективът ги цени, обществото ги харесва, временните на власт пък имат едно на ум за тях.
Други обаче са строго партийно назначени по времето на ГЕРБ. Ей така, от нищото са спуснати на директорското кресло, но ще останат и в следващите месеци или години. Това са кадри, целесъобразни за партията и кръга на партийния шеф!? Въпросните началници дават мило и драго да си останат по местата си, нищо, че ако наистина са толкова големи професионалисти в частния бизнес ще стартират с три пъти по-големи заплати. Ако пък създадат свой бизнес (нали са най-добрите в бранша), може да попаднат в класацията на НАП за големите данъкоплатци.
Не те настояват да си получават скромната държавна заплата и да се терзаят при всяка смяна на властта. Защо?!
Защото в България има толкова много разрешителни режими и толкова много дублиращи дейностите си структури, че понякога е страшно да си предприемач. Страшен е чиновникът, от когото зависиш.
Едно време е било лесно. Идва страшният от ХЕИ-то, напълниш му багажника с кашкавал, сирене и други продукти, и проблема го няма за едно определено време. Днес институционалните шапки са много, а инспекторите по храните – цяла армия.
 
***
Преди 50 и кусур години в Родопите най-вървежни били едрите моми. Има ли бой (ръст – б. р.) и сила сама да върже на катъра чувалите с картофи, тютюна или каквото там било необходимо за бъдещето на семейството, тя е №1.
Скрито-покрито няма. Ясни критерии, няма врътки, няма връзки.
По времето на Тато по места за началници са се назначавали най-вече верни на партията (Българската комунистическа партия – б. р.), но и от работата си разбирали. Рушветът се наказвал. В Кърджалийско има случай на пратен в затвора отговорник в културата, защото част от начислените му …лампи от новогодишна украса не били налични при ревизия.
Днес, 2013-та година, критериите за началници са размити. Факт е, че за служба със символична заплата се дават огромни рушвети. За запазване на началническо кресло се скача от партия в партия. За един пост се извършват предателства от всякакво естество.
Вероятно има и такива, които са отдадени на работата си.
Сред 15-те има и случай на един, чийто стол преди месец се клатеше, но днес е спокоен, защото е убедил кадровиците в Кърджали, че вече „не иска и да чува за ГЕРБ, а с народния представител Цвета Караянчева повече няма да пие кафе”.
За началника няма какво да кажем, поне на Караянчева трябва да е благодарен, че го открила за държавническите дела край Арда. На кадровиците пък да им припомним критерия за вървежните моми от времената, когато работоспособността била най-важна за физическото оцеляване на семейството.
Все пак, трябва да са наясно защо оставят „готовите на всичко началници” и какъв ще е диалогът с обществото по тази тема.
 
24rodopi

—————————————————————–
Подарете едно незабравимо изживяване за 29 лв. в хотел Рила, Боровец

hard admin

*

Top