Областен управител и главен мюфтия: Жителите на Родопите са изключително кротки, гостоприемни и благочестиви и заслужават да имат по-висок стандарт на живот!

Областният управител Илия Илиев се срещна с главния мюфтия Мустафа Алиш Хаджи, който е на двудневно посещение в региона. Двамата разговаряха за толерантното съжителство и разбирателството между етносите в Кърджалийско, което създава усещане за сигурност и спокойствие у хората, независимо от религията, която изповядват.
Духовният водач на мюсюлманите даде областта за пример по отношение на диалога както между етносите, така и между православните свещеници и мюфтията. Областният управител бе категоричен, че разделението на хората по етнически или религиозен признак му е дълбоко неприсъщо и че доброто отношение е онова, което му носи лично удовлетворение в работата, защото пред Бог всички сме равни, независимо как го наричаме.
Двамата бяха единодушни, че жителите на Родопите са изключително кротки, гостоприемни и благочестиви и заслужават да имат по-висок стандарт на живот, стъпка към който е отварянето на прохода Маказа и развитието на трансграничното сътрудничество. В хода на разговорите бе засегната темата за обезлюдяването и многобройната емигрантска общност от Кърджалийско в Западна Европа и за господството на материализма в съвременното общество. За разлика от много политици, аз съм оптимист за бъдещето на страната и в частност на този прекрасен край, защото камъкът си тежи на мястото, заяви Мустафа Хаджи. Важни са нещата, които ни сближават, а не които ни разделят, и на тях трябва да се осланяме, призова Илиев. 
Поводът да посещението на главния мюфтия е Вторият национален семинар на служителите от мюсюлманското вероизповедание, който ще се проведе в Момчилград. На срещата при областния управител присъства и районният мюфтия Бейхан Мехмед.
 
hard admin

*

Top