Областният управител зове: Гласувайте за скалния град Перперикон или светилището на Орфей край Татул

Областният управител на Кърджали Бисер Николов подкрепи кампанията  за новите чудеса на България. Той призова кърджалийци да участват във вота, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация.
Кампанията популяризира културно-историческото наследството и дава стимул за развитието на туризма в региона, заяви Бисер Николов.
Ще припомним, че организаторите на класацията „Чудесата на България” заедно с бившия финансов министър Симеон Дянков се изгавриха с кърджалийци, като спряха 1 000 000 лева за модернизиране на района около Перперикон. Наградата бе обявена на пищно тържество в София след първото гласуване за „Чудесата на България”. Същите организатори в момента усвояват 450 000 лева от друг проект в Кърджали, като ощетяват местните певци, танцьори, артисти. Чиновници, предимно от столицата,  ще получат хонорари в размер на 10 и 15 хиляди лева от проекта.
Ако вярвате в ползата от „Чудесата на България”, гласувайте за Перперикон или за Татул, които са сред  50-те  големи обекта, предложени от ръководителите на археологически екипи, директори на музеи, експерти в общините и министерствата.
Скалният града на траките Перперикон е разположен  край с. Горна крепост, на около 20 км северно от  гр. Кърджали. Комплексът включва дворец-светилище от VI-V в. пр.н.е., укрепена тракийска крепост, селище и кръгъл храм прорицалище. Смята се, че тук е била една от столиците резиденции на тракийските царе.
Един от уникалните мегалитни паметници на Европа се намира край село Татул (на снимката), на 20 км от Момчилград. Скалното светилище е изсечено в монолитен каменен блок, а неговият връх е оформен като пресечена пирамида. На връхната площадка е издълбан четириъгълен саркофаг, ориентиран на изток.

—————————————————————–
Почивка в Коста Барселона за 8 дни с полети от 28.09 – от 469€

hard admin

*

Top