Обявиха 38 свободни места за учители… назначенията пак стават с връзки!

От понеделник работодателите ще заявяват в Бюрата по труда колко млади хора искат да вземат на стаж по новата програма „Младежка заетост”
 
Бюрото по труда обяви 38 свободни работни места в сферата на образованието. 23 са вакантните места за учители без стаж. Две са свободните места за старши учители, търсят се още девет възпитатели и педагогически съветник. В детските градини са свободни три места за учители. Липсата на кадри няма да попречи на нормалното започване на учебната година, но отразява тенденция на отлив от педагогическите професии.
„Реално някои  от обявените места са вече заети, директорите си уреждат свои хора и уж има глад за учители, а когато подадеш молба те мотаят. Особено в града, когато се освободи място, немислимо е да заемеш позицията, ако не си протеже на някого, или ако не си платиш”, заяви пред 24rodopi.com един от кандидатите за работа възпитаници на Учителския институт в Кърджали.
Средната заплата на ангажираните в образованието в област Кърджали е около 550 лева.
Междувременно от понеделник работодателите ще заявяват в Бюрата по труда колко млади хора искат да вземат на стаж по новата програма „Младежка заетост”.
Безработните младежи до 29-годишна възраст в България са малко над 57 000, а за стаж и обучение по програмата ще бъдат одобрени едва 8 000, или всеки седми има шанс да не си стои вкъщи тази зима. Преди старта на програмата Агенция по заетостта направи проучване за нуждите на бизнеса. Оказва се, че фирмите искат да вземат поне 22 000 млади хора, но парите по програмата стигат едва за една трета.
С европейски средства програмата осигурява стажуване или обучение на работното място. Поема заплатата и осигуровките за 6 месеца.
Най-голяма нужда от тях имат микропредприятията с под 10 души работници. Най-желани са тези със средно образование. Най-често ги искат за продавачи, административен персонал и такъв, зает в производството. Работодателят няма ангажимент да ги остави на работа след приключване на стажа по програмата.
24rodopi.com
hard admin

*

Top