Обявяват лауреата на награда „Петя Караколева“, Кирил Ванков и Исмаил Юсеинов – почетни граждани на Кърджали (номинираните и програмата за Деня на Кърджали)

На 21 октомври, по време на тържествената сесия по случай Деня на Кърджали, ще бъде обявен лауреатът за 2013 година на Националната награда за детска литература “Петя Караколева”.

Както вече писахме, основателят на читалище „Обединение” Кирил Ванков и десетократният световен шампион по свободна борба Исмаил Юсеинов ще бъдат удостоени от Общинския съвет в Кърджали със звание “Почетен гражданин на община Кърджали”.
Званието Кирил Ванков ще получи посмъртно.
Със заповед на кмета Хасан Азис с “Почетен знак – Герб на община Кърджали” – златен ще бъде награден и дългогодишният просветен деец доц. Петко Кръстев.
В „Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост” ще бъдат наградени с “Почетен знак-Герб на община Кърджали”-златен дългогодишният културен деятел Тодор Момчилов и по случай 100-годишнината от създаването на СОУ „Отец Паисий” отличието посмъртно ще получи и първата учителка в Кърджали Параскева Ванкова.
Председателят на Общинския съвет Раиф Мустафа заяви, че решението е прието с пълен консенсус от работна комисия с участието на кмета на общината, представителите на всички политически сили и председателите на Постоянни комисии. Предложението за присъждане на звания и морални награди е прието, спазвайки процедурите по правилника и ръководейки се от мотива за утвърждаване на толерантността и взаимното уважение между жителите на общината, независимо от техния етнос и религиозна принадлежност.
 
Номинираните
Преди сто години Кирил Ванков създава първия културен институт в Кърджали -читалище “Обединение”. През 1913 г. е избран за председател на читалищното настоятелство и назначен за околийски училищен инспектор. Негова е идеята за откриване на първото светско училище в Кърджали. 
Исмаил Юсеинов е многократен Републикански, Европейски и Световен шампион. С високото си спортно майсторство и постижения е издигал авторитета на община Кърджали в национален и международен план, превръщайки се в еталон за подрастващите поколения. В момента продължава своята активна спортна дейност, като преди броени дни е спечелил десетата си световна титла по свободна борба за ветерани.

Номинираният за морална награда “Почетен знак-Герб на община Кърджали”-златен дългогодишен просветен деец доц. Петко Кръстев е автор на десетки научни публикации, популярни статии и книги. За педагогическата и научно-професионалната си дейност е награден в областта на образованието и културата с орден „Кирил и Методий” първа степен.

С “Почетен знак-Герб на община Кърджали”-златен, посмъртно е номинирана и първата учителка Параскева Ванкова, съпруга на Кирил Ванков. През 1913 г. е назначена за преподавател в първото светско училище в Кърджали.

И дългогодишният деятел на културата Тодор Момчилов е сред номинираните за морална награда “Почетен знак-Герб на община Кърджали”-златен. Кариерата си започва, като главен художествен ръководител на първия танцов състав. Носител е на орден “Св.Св. Кирил и Методий” І степен и хореограф І категория.

hard admin

*

Top