Овчаров: Фирма „Екса“ проваля туристическия проект „Перперикон“, ще „изгорят“ 3,7 млн. лева

Строителна фирма е на път да провали туристическия проект “Перперикон”, твърди археологът Николай Овчаров. Дружеството “Екса” е подало жалба в строителното министерство седмица преди крайния срок за сключване на договора за реконструкцията на обекта, посочи на брифинг Овчаров. Според него по този начив щели да бъдат изгубени 3,7 млн. лв. европейски пари по Оперативна програма „Регионално развитие”.

На 19 юли „Екса”, която е собственост на Константин Пеев, е внесла жалба, в която настоява да не бъде сключван договор с изпълнителите на проекта – консорциума между „Главболгарстрой” и местната фирма „Устра”. Крайният срок за финализирането на проекта е в края на юни.

„За всички е ясно, че една жалба не може да бъде разгледана за една седмица”, обясни Николай Овчаров. Според него, това е ярък пример, за начина по който в България се губят европейски пари. “Ако не се сключи договорът, проектът „Перперикон” изгаря”, предупреди археологът. Той е убеден, че целта на Пеев е именно тази – да бъде ликвидиран проектът.Единственото нещо, която трябва да направи „Екса” е до оттегли жалба си, смята Овчаров.

Дружеството „Екса” е изпълнител на обекта за изграждане на посетителски център на Перперикон. Обектът е спрян от регионалното министерство по време на правителството на ГЕРБ. Константин Пеев не получава пари от ведомството за извършената от строителите му работа. Той е завел дело срещу МРРБ.

hard admin

*

Top