Овчи продукти за арабския и турския пазар ще произвеждат в Кърджалийско

Комплекс за месодайни овце с производствен сектор за овчи продукти ще бъде изграден в землището на кърджалийското село Минзухар. Това намерение обяви пред журналисти председателят на УС на сдружението „Академия БГ” и директор на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите в Кърджали Васко Василев. За тази цел той е закупил 5 бивши овчарници от държавния поземлен фонд след конкурс, където смята да бъдат отглеждани около 2000 месодайни овце.
„Готвим програми и проект по Програмата за развитие на селските райони. Там ще направим комплекс, ще има и предприятие за производство и преработка на овче месо. Поръчали сме образци от подобни продукти. Дегустирахме ги. Резултатите са повече от добри и обещаващи”, каза доц. Василев. По думите му бъдещото производство ще бъде ориентирано изцяло към арабския и турския пазари.
Доц. Василев припомни за реализацията и на друг проект, разработван от сдружението „Академия БГ” – този за създаване на чистопородно стадо Мутон Шароле на територията на община Крумовград. Тогава, през 2011 година въз основа на развъдната програма започнаха първите кръстоски и изкуствено осеменяване от чистопородни кочове Шароле с местните породи в Източните Родопи. Целта беше да се подобрят съществуващите и създадат нови високопродуктивни породи, линии и хибридни животни, продукцията на които отговаря на пазарните изисквания и търсене на Европейския пазар, посочва радио „Дарик”.
„Независимо че имахме проблеми с недобросъвестни и безотговорни пастирите – допуснаха 10 от екземплярите да умрат от глад, днес стадото е възстановено и вече наброява около 40 овце”, каза доц. Василев. По думите му се очаква до края на февруари стадото да се увеличи с още 20 от новото поколение агнета.
hard admin

*

Top