Огнени ритуали на фестивала на лимеца ще заснеме „Ройтерс”

Пети Фестивал на хляба ще се проведе в Източните Родопи от  26 до 28 юли в село Рабово, община Стамболово. Сред атракциите е възстановката на жътва на лимец – една от най-старите житни култури, позната още на траките по нашите земи. От 14 до 19 часа през първия ден ще се проведе първата част от международния пленер „Биодинамичното земеделие – древна иновация”, „Ломеца – Живия древен символ на Свещено – Действеното Земеия – Делие”. От 10,15 ч. в събота е възстановката на жъттвата –  “Ритуал на Благодарността за проявеното сътворение на цикличността – Зажънване”.  След жътвата с автентични ритуали, харманът ще бъде овършан, а зърното – отвято. Гостите ще могат да видят пътя на хляба от лимец – от жътвата на полето, през смилането на брашно, замесването на тестото и изпичането му. Следобед в събота ще се проведе втората част от международния пленер, а същия ден ще бъдат обявени победителите в конкурса за най-качествен продукт от лимец. Призовете са в три категории.  В неделя е работната среща на асоциация „ЛИМЕЦ”, която обединява производители, преработвателни и изследователи.

В петък вечерта ще има възстановки на огнени ритуали, специално за Агенция „Ройтерс”. За първи път през тази година ще бъде въведена и такса за заснемане на възстановките. За медии и други организации, тя ще бъде в размер на 50 лв. Обикновените граждани ще трябва да заплатят 10 лв. за правото да използват за снимки личните си фотоапарати, камери или мобилни телефони.

Организаторите на Фестивала на хляба са Община Стамболово, къща за гости „Тепавицата”, сдружение „Бъдеще в Миналото”, проект „Новото тракийско злато”, “Тракея” ООД, “ANTENNE AIR” и сдружение „ТЕМП-АРТ”. Инициатор за организирането на Фестивал на хляба е земеделският производител Петко Ангелов, член на мрежата на „Новото тракийско злато”. Той и съпругата му Стефка показват като атракция в къщата си за гости в с. Рабово хляб от лимец.

hard admin

*

Top