Огромен къс скала падна върху кола на журналисти край Пампорово! Пострадалите: Помислихме, че се стреля!

Във все по-опасно се превръща пътуването по пътя Смолян-Пампорово заради постоянно свличащите се камъни и земни маси от планинския скат. Този път парче от скала падна върху кола, управлявана от репортерката на всекидневника „Родопи Смолян” Елена Хаджиева. “Родопи Смолян” и 24smolian са част от медийната група “Родопи voice”, в която е и 24rodopi.
В навечерието на Нова година камък едва не размаза младо семейство, пътуващо от курорта към областния град. На около километър от манастирския комплекс „Св. Панталеймон” внезапно падащ камък от ската засича движещият се автомобил „Рено 19″. Скалният къс, тежащ около 4-5 килограма, минава през предният десен прозорец, пръскайки го на хиляди малки парчета.
Камъкът деформира и част от дясната врата, чупи предпазния колан и пада на задната седалка.
Пострадал е 27-годишният Здравко Б., пътуващ на дясната седалка. Парчета стъкла порязват лицето му на три места, натъртено е и рамото му.
„Всичко стана за секунди. Слизахме от Пампорово и си говорихме, когато се чу силен трясък. Разхвърчаха се стъкла. Първо си помислих, че някой стреля, защото нито видяхме да падат камъни, нито имаше такива по пътя, за да заобиколим участъка”, разказа Елена.
Тя с ужас си спомня лицето на приятеля си, обляно с кръв. „Позвънихме веднага на 112, откъдето много бързо приеха сигнала и изпратиха патрул на полицията. Преценихме, че състоянието на приятеля ми не изисква лекарска намеса, затова и отказахме лекарска помощ”, каза още тя.
Полицаите първо разчистили участъка, тъй като освен камъкът в колата, по платното е имало още нападали камъни. След като са направили заснемане на инцидента, колата е преместена на безопасно място за изясняване на случая. „Освен уплахата, повече от два дни чистихме колата от парчетата стъкла”, коментира пострадалият.
И двамата са категорични, че причина за инцидента е лошото състояние на планинския скат около главния път. Обезопасителните мрежи, които някога са опасвали скалистия участък между Къмпинг СБА и бившата хижа „Мирчо войвода”, където е най-опасно, вече ги няма. Някои са откраднати, други са унищожени. Тъй като горите са частни, в последните години се извършва масова сеч и сваляйки дърветата, мрежите се късат и падат. Отделно пътят е много стар и скалите около него са силно ерозирали. Ежедневно през есенно-зимния сезон, в резултат на валежите и температурната инверсия, скалите се пукат и падат. „Ако не се вземат мерки ще стане по-голяма беля, рано или късно това може да се окаже поредният инцидент с жертви, за които ще се търсят виновни в свършено време”, категорични са пострадалите.
Сега пътят е много натоварен, тъй като освен главна връзка на областта с вътрешността на страната, има и много туристи. След инцидента от Областно пътно управление се свързали с младото семейство, като им обяснили, че има проект за обезопасяване, но не се знае кога ще започне.
За двамата родопчани това е късмет за Нова година. „Благодарни сме на Бога, че ни опази, защото ставаше дума за сантиметри от главите ни”. Сега отново пътуват, но с много повишено внимание и далече от прозорците.
Категорични са, че ще търсят правата си, защото не може да пътуваш в страх и притеснение.
hard admin

*

Top